Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

България

Адвокат Марковски:

Оковаването на Иванчева е противозаконно

Дума

3. Август 2018 , брой: 149   441   0Оковаването на бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева с вериги на краката е укоримо, грозно и противозаконно, коментира адвокат Марин Марковски по повод излъчените кадри oт извеждането й от ареста до болница за преглед. Той отбеляза, че никой не е застрахован от подобен акт, и определи отношението като жестоко и граничещо с големи възможности за обезщетение.
Иванчева е с тумор на хипофизата и в момента е в болницата на затвора, където при нея имало двама души. Според адвоката Иванчева влиза с белезниците в тоалетната и е прикована към болничното легло. Марковски отбеляза, че дори да има инструкция за поставянето на тези вериги, ако то противоречи на закона, не трябва да се прилага. "Никъде в цивилизованите държави не се прави така. Иванчева е жертва на груба съдебна грешка и грешно прокурорско обвинение", смята Марковски.
Бившият правосъден зам.-министър Димитър Бонгалов също изрази възмущението си по казуса. "Това е нехуманно отношение, което предполага дисциплинарна и наказателна отговорност. Самият правилник забранява да се допуска изтезание", каза експертът. Бонгалов добави, че практиката за поставяне на вериги на краката по време на транспортирането на задържани е от месец. "Тази безопасност е не само да избяга, но и да не бъде нападната. Преценката е сбъркана, а самата инструкция се дава от началника на затвора", добави той.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"