28 Март 2024четвъртък10:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

С плюс на минус

/ брой: 149

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1835

И този път традицията бе спазена. Преди заседанието на МС в сряда премиерът пак се похвали. Приходните агенции работели добре, бюджетният излишък бил добър, ще преизпълним плана за годината, ако темповете се запазят. А пък Му казвали, че задлъжнял държавата и идните поколения. Точно обратното е, рече Борисов. Вярно, приходите в края на юли са с над 2 млрд. лв. над планираното и са малко повече от отчетения излишък за същия период на 2017 г. Така изглежда, че и тази година през декември държавните финанси ще останат на плюс, въпреки, че са планирани с дефицит от 1,1 млрд. лв. (или 1% от БВП.)
Обаче. Приходните агенции работели добре! И както работят добре, пред очите им изтичат милиарди левове. Въпреки декларираните успехи в борбата с контрабандата и сивата икономика, статистиката показва, че най-малко 2 млрд. лв. се укриват от търговците чрез манипулация на касовите апарати. Умел търговец у нас може да укрие до 70% от оборотите си чрез "фини настройки" на фискалното  устройство, даже то да е вързано онлайн с НАП. Има хитрини, чрез които изчезва паметта на касовия апарат с регистрираните продажби. И какво в крайна сметка? Уж трупаме 2 млрд. лв. бюджетен излишък, а в това време държавата с лека ръка губи 2 млрд. лв. заради слаб контрол. Както казват хората: откъдето дошло, там отишло.
Традицията бе спазена най-вече в друго. Премиерът най-обича да прехвърля провалите си на друг. Първо беше тройната коалиция, напоследък - и служебното правителство на Огнян Герджиков. То му било завещало дефицит от 3,7% и увеличило дълга. Подобно твърдение, ако не беше смешно, щеше да бъде тъжно. Защото въпросното правителство бе на власт 3 месеца и излиза, че за това време е изхарчило всички пари в държавата. Но просто няма право на това. А кой управляваше преди и след Герджиков? Б.Б. Ако е имало наистина дефицит, кой го е направил? Б.Б., очевидно. А на него парламентът му разписа и празен чек за 16 млрд. лв. Някому да е ясно как се харчат? 
 

 

Летният сезон тръгва с 10-15% по-високи цени

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 58

Цената на яйцата гони световен рекорд

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 58

Париж готов на война с Русия за Одеса

автор:Дума

visibility 557

/ брой: 58

ВМРО-ДПМНЕ отлага промените в конституцията

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 58

Евросъюзът отстъпва пред фермерите

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 58

Накратко

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 58

Десница по дьо Сад

автор:Александър Симов

visibility 459

/ брой: 58

Обирът на руските активи

автор:Юри Михалков

visibility 510

/ брой: 58

Особена порода

visibility 447

/ брой: 58

Престъпен интерес на ЕС

автор:Юри Михалков

visibility 614

/ брой: 58

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ