Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Коментари

Поредната измама

Евгени Гаврилов

6. Август 2018 , брой: 150   453   0Някой вече да си спомня за стандартите "Стара планина" и "България"? Първият беше за месните изделия, а вторият - за хляба. Те трябваше да гарантират, че наистина става дума за качествена продукция. За съжаление през годините тези стандарти се оказаха по-скоро поредната пиар акция на земеделското министерство, отколкото кампания с реален ефект в борбата с фалшивите храни.
По всичко изглежда, че подобна ситуация се очертава и около биохраните, поне ако се съди от огласения доклад на Сметната палата, резултат от двегодишни проверки. Според него липсва информация за всички обекти в страната, които произвеждат и търгуват с биопродукция. Освен това агенцията по храните не прави проверки в магазините за биохрани и в онлайн търговията, тъй като нямала законово право за това. Системата за контрол върху производството и търговията с биопродукция не защитава достатъчно интересите на потребителите, твърдят от държавния одитор. Преведено на разбираем език, това означава, че и биохраните ни са ментета.
Констатациите на палатата са силно притеснителни на фона на официалната статистика, която показва, че биопроизводството е от най-бързо растящите сегменти на земеделието. За период от десет години броят на операторите в този сектор се е увеличил над 35 пъти, а площите с обработваеми земи по биологичен начин са нараснали от малко над 30 хил. до над 880 хил. дка. Бумът е логичен. Търсенето е голямо, цените - високи, печалбите - добри. Освен всичко друго, Брюксел дава субсидии.
Какво по-хубаво от това за един сезон да забогатееш. Още повече, че държавата чрез слабия контрол ти разрешава да газиш лука. Затваря си очите, че произвежданата продукция няма нищо общо с "биото". За такива случаи има подходяща поговорка, че не е луд този, който яде баницата, а онзи, който му я дава. А обикновеният потребител става жертва на поредната измама.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"