06 Май 2024понеделник12:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Американски класики и сръбски шлагери в джаз аранжименти изпълни Нишвил биг бенд на първия си концерт в Банско

/ брой: 151

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1546

Нишвил биг бенд за първи път свири у нас - на Банско джаз фест пристигнаха 22-ма изпълнители, сред тях и двама вокалисти. Този състав възниква миналата година по време на Нишвил джаз фест, по идея на участници от Аржентина изпълняват заедно джаз аранжименти на известни танго композиции. Формацията продължава да твори и концертира и след края на фестивала в изцяло сръбски състав. Много от членовете на бенда преподават музика, свирят с други групи и колеги, представи ги Андрея Минчич - алт саксофонист. Преди няколко години той е бил гост изпълнител на Симфониета София и призна, че е много радостен да свири отново тук. Гостите разказаха за джаз сцената в Сърбия и по-специално в Ниш - за многобройните клубове в града, в които звучат различни видове джаз. Тази музика се възприема много добре от широката публика у нас - за това говори и дълголетието на Нишвил джаз фестивал, казаха те. Част от изпълнителите са свирили в Банско с групата "Джем стейшън", други идват за първи път, а някои познават града от години - когато са започнали да карат ски в българския зимен курорт. За нас е привилегия и чест да свирим на Банско джаз фест, казаха сръбските гости, които откриха втората вечер с програма от американски класики и сръбски шлагери в джаз аранжименти.
Популярният блус певец и изпълнител на хармоника Камен Дойчинов (Камен Кацата) изнесе концерт с "Карго стейшън" ("Сточна гара") и китариста Румен Александров (Александров рагтайм бенд). Публиката припяваше на любимите класическите блусове и рокове и настоя за няколко биса.
"Джазбонс" от Германия не идват за първи път - през 2015 г. те поканиха зрителите да танцуват пред сцената, същото се случи и сега, а дансингът продължи до края на вечерта. Тромбонистът Манфред Шмелцер, който е участвал във фестивала с различни състави, отново предвожда групата. В нея има и друг запален фен на България - Райнхард Грийс. Той също свири у нас през 2015 г., оттогава е влюбен в страната ни и я посещава по три пъти в годината, призна пианистът. Когато бях за първи път тук, останах приятно изненадан да срещна толкова музиканти от източноевропейски страни, които правят изключителна музика!, припомни си Шмелцер.


Нишвил биг бенд


Камен Кацата и "Карго стейшън"

Снимки авторката

 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1805

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1765

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1592

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1883

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 2060

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1682

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1731

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1959

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1718

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1906

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ