Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

България

85% от дарената кръв е от близки на пациентите

Депутати от БСП питат министъра за центровете и отделенията по трансфузионна хематология

Аида Паникян

7. Август 2018 , брой: 151   211   0Специалистите по трансфузионна хематология обобщават, че над 85% от постъпилата дарителска кръв е от близки и родственици на пациентите, което потвърждава факта, че трансфузионната система изпитва големи трудности при осигуряване на кръв от безвъзмездни кръводарители. Това казва министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутатите от БСП Георги Стоилов и Пенчо Милков. Зачестилите сигнали от граждани и пациенти във връзка с редица проблеми, които те срещат при възстановяване на прелята кръв, е причина двамата депутати да попитат министъра имат ли право отделенията и центровете на трансфузионна хематология да откажат искания за кръв и кръвни продукти, ако те не са възстановени със същите кръвни групи и резус фактори или връщат кръводарители, ако са от друга кръвна група и резус фактор. Потенциални донори могат да бъдат отхвърлени единствено по медицински показания, категоричен е Ананиев в писмен отговор. От него става ясно, че специалистите по трансфузионна хематология уверяват, че в условията на спешност искания за кръв и кръвни съставки никога не се отказват независимо от кръвната група и резус фактора. С цел възможност за бърза реакция, всеки център или отделение по трансфузионна хематология поддържа депо с налични кръвни съставки, които при постъпило искане се предоставят за нуждите на спешните пациенти. За планови пациенти с рядка кръвна група първо се търсят донори сред близките, като в този случай дарената кръв се предоставя за лечение на конкретния пациент независимо от наличностите. В редки случаи, поради липса на подходящ донор от същата кръвна група, може да се наложи отлагане на планова операция с 1-2 дни, докато се намери подходящият кръводарител. При пациенти, които нямат подходящи за кръводарители близки и при наличност на съвместими кръвни съставки искането се изпълнява без възстановяване в рамките на утвърдените планувани количества, пише в отговора на Ананиев. Той обобщава, че центровете и отделенията по трансфузионна хематология нямат практика да връщат кръводарители поради несъвпадение на кръвната група и резус фактора с тази на пациента.
В интервю за ДУМА директорът на Националния център по трансфузионна хематология д-р Николай Николов казва, че за първите 5 месеца на 2018 г. се наблюдава тенденция на увеличаване на доброволните кръводарители и те са 84 500 в цялата страна, което е с 1529 души повече в сравнение със същия период за м.г. Той е категоричен, че все повече млади хора се включват в акциите и проявяват отговорна гражданска позиция. Забелязва се и промяна в нагласите на бизнеса - все повече компании припознават кръводаряването като част от своята корпоративна социална отговорност.

Кръводарителите получават подкрепителна храна за 8 лева

Депутатите от левицата питат министъра защо полученият ваучер за 8 лв. важи само за заведението на територията на кръвния център, където е извършено кръводаряването. Ананиев твърди, че в МЗ не са получавани сигнали от кръводарители, които са недоволни от подкрепително тонизиращата храна. Той се позовава на Наредбата за възмездяване и остойностяване на разходите за дарената кръв от 2007 г. Според нея лечебните заведения, които вземат кръв и кръвни съставки, задължително предоставят на всеки кръводарител подкрепително-тонизираща храна на стойност 8 лв.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"