24 Април 2024сряда18:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Eлена Хаджистоянова:

Днес времето е най-трудно за изобразително изкуство

Новите технологии безпощадно навлизат в творчеството, въпреки че донякъде се пречупват през индивидуалността на автора, казва известната художничка и преподавателка

/ брой: 152

автор:Надежда Ушева

visibility 2344

ЕЛЕНА ХАДЖИСТОЯНОВА е родена в Благоевград. Завършила е Педагогическия институт за учители по изобразително изкуство в Дупница при Ивайло Попов през 1983 г. След дипломирането си е работила 1 година като учителка в село Нови хан, после - в 170 СОУ "Васил Левски" 5 г. Школа по изобразително изкуство създава през 2002 г. към читалище "Христо Ботев" в Нови Искър, която съществува досега. Има и школа по рисуване към галерия "Европа" в София, която работи от основаването на арт салона през декември 2012 г. Със съпруга си Божидар Хаджистоянов прави около 40 съвместни изложби на различни места у нас и в чужбина.

- Днешните деца обичат ли да рисуват? Интересуват ли се от изобразително изкуство?
- Много ученици и деца в читалището, в което работя и съм подхванала групи още от I и II клас, са поели по пътя на изобразителното изкуство. Много от тях вече са студенти в Художествената академия в София, други пък са извън страната. От школата към галерия "Европа" също имам ученици - студенти по изобразително изкуство. Според моя архив през школата са минали може би над 300 ученици, които съм обучила сама. Но хората, които после сериозно се занимават с изкуство, са около 30 души. Галерията е прекрасно място, където децата могат да усвояват тънкостите на занаята, защото тук са изложени произведения на съвременни художници, които работят в най-различни стилове. Арт салонът е и ателие, което е естествена среда за обучение на деца. Моите ученици са от 5 до 65 години - няма ограничение във възрастта. През лятото също е отворена школата, но желаещите трябва предварително да се обадят на тел. 0878 777 348, посочен в сайта ни  https://artgalleryeurope.eu/bg/cpage/19
По традиция всяка година на 1 юни в "Европа" правим изложба с детски рисунки и участваме в национални и международни детски изложби и пленери. Много родители ме питат дали самата галерия прави детски пленер, това все още не е факт, но предстои да стане в бъдеще.
- Коя възраст е най-подходяща за откриването на таланта?
- Всички до 9-годишна възраст обичат да рисуват. Но деца с определени художествени заложби рисуват всеки ден в училище и извън него, по това личи, че те определено имат интерес към изобразителното изкуство. При подрастващи до 9 години се намесвам много внимателно, защото децата не обичат учителят да пипа по техните произведения.
- До каква степен заложбите се наследяват от семейството?
- До голяма степен те са генетично наследени. Но много често човек не знае какви заложби притежава, защото те се проявяват в процеса на работа. Например никой от родителите ми не е бил художник, но пък всички мои братовчеди рисуваха прекрасно. Значи е имало някакъв ген. Без заложби също човек може да се научи да рисува, ако е достатъчно упорит. При всички случаи обаче без капка талант не се получава.
- Вие сте преди всичко художник, остава ли ви време да рисувате извън всекидневните задължения?
- Честно казано, откакто имаме галерия, основана на 19 май 2003 г. от дъщеря ми Даниела с името "Хаджистоянови", която близо 10 г. бе в НДК, и от 2012 г. се премести на "Леге" 3 под наименованието "Европа" - не ми остава никакво време за творческа работа, защото съм тук почти всеки ден и по цял ден. Понеже живеем в безпаричие и бездуховни времена, в които малко хора мислят за изкуство, пазарът е много тежък. Изключително малко хора купуват изкуство и галерията се самоиздържа трудно, поради което не можем да си позволим галерист и аз върша неговата работа. Надявам се, че произведенията, които са в главата и в сърцето ми, един ден непременно ще нарисувам. Виждам ги в голям формат - квадрати, със сложни композиции, сюрреалистични. За съжаление, когато жената е художник, поставя на първо място нуждите на всички около нея и най-накрая поглежда себе си. Така е било цял живот, а от 5-годишна мечтая да бъда художник! Оттогава всъщност и рисувам. Много обичах да правя портрети на хората около мен. За съжаление не можах да завърша Художествената академия, защото се омъжих много рано - на 19 години срещнах Божидар Хаджистоянов и създадохме семейство.
- Каква роля изигра вашият мъж при формирането ви като живописец?
- Цялостна. Фактически той стана моят най-голям учител по живопис. Когато се запознахме, първо ме плениха неговите картини с живопис... Моя предишна любима учителка беше Мария Нансен - от V до X клас. Тя ме научи на всичко в областта на графиката. Даде ми най-важните знания. Нансен преподаваше и графика на сина ми, който завърши в Югозападния университет в Благоевград. Беше изключителна художничка и строга учителка. Красива и очарователна, беше ми пример. Най-добрият преподавател.
- Как живеят двама творци под един покрив?
- Живеем много трудно, но за сметка на това никога не е скучно. Имаме много съвместни творби, особено в началото, когато се оженихме. Обикновено аз правех графиката, а той - живописта. Много е важно какъв е преподавателят и на какво набляга, когато те учи. В моя случай Мария Нансен обръщаше внимание на работата с туш и перо.
- Художественото образование важно ли е? Какво дава то на един творец по душа? Необходимо ли е да се завърши, ако човек има природен дар?
- Образованието помага да станеш по-добър, защото, когато знаеш правилата и законите на рисуването, тогава по-лесно се постигат нещата. Не е задължително да си завършил академия, за да си добър художник, ако имаш голям талант. Всеки добър творец като Пикасо създава школа след себе си и неговите ученици, без да искат приличат на учителя си.
- Новите технологии влияят ли на работата на художника?
- Техниката безпощадно навлиза в изкуството, въпреки че до известна степен се пречупва през индивидуалността на автора. Аз съм за изкуството в чистия му вид, без да има намеса на съвременни технологии. Характерно за днешното творчество е еклектиката. Много художници вземат по нещо от един или друг колега, но създават произведение, пречупвайки го през своя поглед.
- Днес българинът купува ли живопис, малка пластика или арт инсталации?
- Влиза в галерията, гледа и купува от време на време. Голяма част от нашите творби се намират в колекционери българи. Интересно е, че всеки автор си има своите почитатели. Така че българинът, ако е по-богат, ще купува повече произведения. Имали сме случаи, когато хора нямат достатъчно материална възможност, но много искат да купят определена картина и я изплащат за 1 година... (дават всеки месец по 100 лв.). Затова много често продаваме на изплащане, поне 30 творби съм продала така. В интерес на истината, преди години се продаваше много повече, отколкото сега. Днешните времена са най-трудни за изкуство. Дори в началото на 90-те г. се купуваше повече, когато също беше тежко по време на икономическата криза. Пример за това сме ние с Божидар, защото благодарение на съпруга ми, чиито картини се харесват и продават, успяхме да направим нашия дом в село Кътина и да отгледаме децата си.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ