Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

На първа страница

НИМХ изгони одита на БАН

Институтът иска да скрие финансови нарушения и частната дейност на директора

Велиана Христова

8. Август 2018 , брой: 152   630   0Метеоролозите и хидролозите от БАН излязоха с отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов, в което информират, че ще спрат работа и ще подновят протеста си. ДУМА припомня, че ОС разпределя бюджета по еднакви правила за всички институти, като отчита дейности на терен, научен състав, научни приноси, практическа дейност и др.
На 12 юни ДУМА публикува разследването "Двама директори в БАН омесват науката с частните си фирми". Един от споменатите директори е професор Христомир Брънзов, шеф на НИМХ, който в нарушение на законите и на устава на БАН притежава и ръководи няколко частни фирми и НПО с паралелна на института дейност. По този начин се претакат пари и кадри от института към проекти на частните му фирми, подозират работещи в НИМХ.
След публикацията на ДУМА ОС на БАН взе решение ръководството на академията да изпрати вътрешен финансов одит в НИМХ за установяване на ситуацията. Отидът е пристигнал вчера в института, но е бил най-нагло изгонен от Брънзов и недопуснат до сградата. За това ще бъде уведомено Общото събрание, което е основният управителен орган на БАН.
След срещи между председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, директора Брънзов и министъра на образованието Красимир Вълчев се стигна до договореност МОН и БАН да намерят допълнителни средства за подпомагане на НИМХ. Въпреки това в писмото си до Бойко Борисов от вчера от института заявяват, че ръководството и Общото събрание на БАН не са разпределили справедливо бюджета и не са покрили разходите, необходими за дейността му. Затова и институтът иска да излезе от БАН и да премине към МОН. В писмото не се споменава и дума за частните фирми на директора Брънзов, дублиращи дейността на института и тематиката по договори, както и реалния бюджет на НИМХ. Това, че Брънзов и досега не е наказан за нарушаване на закона, означава, че той се ползва с политически чадър от властта, смятат недоволни учени от института.
"Според мен трябва в рамките на диалога между Общото събрание на БАН и НИМХ да се намери решение на проблема, заяви за ДУМА министър Красимир Вълчев.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"