06 Май 2024понеделник00:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Стоян Радев поставя "Магьосническо езеро" във Варна

В тази пиеса има много любов - чудовищна, объркана, възторжена, копнежна, смешна, казва режисьорът

/ брой: 153

visibility 901

Виолета Тончева

Предпремиерните спектакли на "Магьосническо езеро" - сценична редакция на Стоян Радев Ге. К. по превода на комедията "Чайка" от Чехов на краеведа Немил-Недраг (псевдоним на Христо Герчев), издаден от собственик на книжарница във Варна в началото на миналия век, ще се състоят на 10, 11 и 12 август от 19 ч. на сцена Филиал. Премиерата е планирана за новия театрален сезон през есента. Това е един подчертано авторски спектакъл на Стоян Радев Ге. К., чието дело са постановката и средата в тази най-нова среща на Варненския драматичен театър с именития руски класик. Действащите лица и изпълнители са Аркадина - Веселина Михалкова, Тригорин - Ивайло Иванов, Нина - Цветина Петрова, Костя - Ненчо Костов, Маша - Полина Недкова, Семьон - Станислав Кондов, Полина - Даниела Викторова, Дорн - Николай Божков, Сорин - Пламен Димитров, Шамраев - Свилен Стоянов, Дуня - Гергана Арнаудова, Яков - Константин Соколов. Фотография и дизайн на плаката са на Симеон Лютаков.
Ето и режисьорските пристрастия на Стоян Радев Ге. К:
- Защо Чехов?
- Чехов, Шекспир, Брехт - това е самият театър, всеки би искал да се докосне до тях. Недоумявам защо героите в "Чайка" се поставят в категорията "нещастници". Винаги съм бил убеден, че те са на върха на своето земно щастие, за което обаче не си дават сметка, и по някаква причина започват да го преобразуват в нещастие. Големите текстове са големи, защото позволяват различни интерпретации и все пак - какво е имал предвид Чехов, когато определя "Чайка" като комедия? А може би ни се подиграва, че не сме в състояние напълно да разберем героите... Те живеят около самотно езеро, в което сякаш искат да изхвърлят цялата вина за своите неудачи. Инфантилен изглежда този стремеж да вменят вината на нещо или някого извън тях. "За всичко е виновно магьосническото езеро" - тази реплика стана отправна точка за разсъжденията ни върху Чехов, оттам и смяната на заглавието "Чайка" с "Магьосническо езеро".
- Кое най-силно вълнение раздвижва твоето "Магьосническо езеро"?
- В тази пиеса има много любов - чудовищна, объркана, възторжена, копнежна, смешна. Тези теми са ни любопитни и ние вървим след тях, съзнавайки непрекъснато каква бездна е Чехов. Би било прекалено амбициозно и дори глупаво да смятаме, че ще стигнем дъното. Единственото, което може да направим, е чистосърдечно и упорито да се гмуркаме надълбоко, доколкото ни стигат силите, и да бъдем честни в онова, което откриваме. Другото би било самоубийствен атентат.
- Какво очакваш от представленията?
- Да бъдат любовни и вдъхновени, каквито са репетициите. Искаме да бъдат нежни, красиви, топли, любовни. Съвременният човек копнее за чистота, за чиста любов, чиста нежност, чиста топлота. Ние продължаваме да бъдем Адам и Ева, макар и в глобалния свят. И кой друг, ако не театърът, най-вече камерният театър, ще ни даде тези извечни усещания. Именно затова избрах "Магьосническо езеро" да бъде камерно представление.


Стоян Радев                                                                                     Превод на краеведа
                                                                                                       Немил-Недраг, издаден през 1906 г.

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1679

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1656

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1495

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1781

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 1940

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1599

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1625

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1855

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1624

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1777

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ