Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Септември 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

България

Касата увеличи парите на 4 големи болници

Аида Паникян

9. Август 2018 , брой: 153   164   0Месечните лимити за юли и август на областните болници в Бургас, Смолян и Стара Загора и на "Пирогов" се увеличават, реши на последното си заседание Надзорният съвет на НЗОК.
За двата месеца "Порогов" ще получи допълнително по 150 хил. лв., Университетската МБАЛ в Бургас - по 70 хил. лв. Лимитът на смолянската МБАЛ "Д-р Братан Шукеров" се увеличава с 200 хил. лв. месечно. Старозагорската УМБАЛ "Проф. Стоян Киркович" получава за юли още 68,3 хил. лв. над определения й лимит.
От стенограмата от заседанието става ясно, че най-голям проблем в плащанията се очертава недостигът на средства в лекарствата - и за домашно лечение, и за онколекарствата в сравнение с предходната година и достигнатите равнища от предходната година. Една 15-дневка да бъде платена през следващата година в размер на средства около 37 млн. лв., казва Жени Начева.  "При онкологичните лекарства, ако предположим, че в останалите направления на дейност очакваното изпълнение е в рамките на бюджета, каквото се стремим да бъде с преразпределение на средствата от резерва, се очаква на този етап недостиг от 17 млн. лв. Обаче с допускането, че 160 млн. лв. ще бъдат събрани от отстъпки и 40 млн. лв. преизпълнение на приходите също ще бъдат
насочени за този вид лекарства. Тепърва ще направим оценка дали ще навлязат нови молекули и дейности".

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"