19 Април 2024петък08:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Георги Чакъров:

ГЕРБ дават пари само на големи общини и на „свои”

Няма ясни критерии за разпределянето на пари от кабинета, смята кметът на община Полски Тръмбеш

/ брой: 153

автор:Павлета Давидова

visibility 2231

- Г-н Чакъров, БСП за пореден път алармира, че през постановления на МС правителството субсидира определени общини според политическата принадлежност на кметовете. Ясни ли са критериите, по които правителството финансира местната власт?
- Тези действия на правителството са целенасочени и продължават вече няколко години. Критериите по никакъв начин не са ясни, но целта е ясна. Управляващите заобикалят ясните процедури, по които се съставят републиканските и общинските бюджети, кандидатстването за европейски средства и финансиране по проекти. Така определени общини получават многомилионни бонуси, с които да решават наболели инфраструктурни проекти. Лошото е, че тези общини са единствено и само такива, които са от тяхното политическо семейство, или са "послушни" общини и кметове. Всъщност според мен това са критериите за финансиране.
- Дали това не е начин "непослушни" кметове да бъдат наказани?
- Ясно е, че това е една от целите. Ударени и наказани обаче са не толкова кметовете, които не получават финансиране, а гражданите, които живеят в тези общини.
- Има ли начин тази практика да бъде прекратена и всички граждани да се радват на еднакво отношение от страна на управляващите?
- Тази практика не само че не се прекратява, а през годините се разраства, защото е удобна за управляващите. Изготвят се неточни и некоректни републикански бюджети, за които още при съставянето им е ясно, че има различни буфери - намалени приходи, неотчетени показатели и т.н. Още в началото е заложено да има преизпълнение на бюджета. А тези пари могат да се разпределят не от НС, а от правителството. Това може да бъде прекратено, но е въпрос на ясна политическа воля.
Управляващите твърдят, че са особено демократични, а в същото време създават двоен стандарт. В правителството на Пламен Орешарски имаше една програма "Публично-инвестиционни проекти". По нея към общини се разпределиха около 500 млн. Всичко обаче стана по определени правила - с кандидатстване и проекти. Тогава в нашата област 2/3 от средствата отидоха в общини, управлявани от ГЕРБ, но бе ясно защо ги получават. Парите се разпределиха с по-широко ветрило, а не както се получава през последните години - единствено и само към някои общини. Което е по-лошо, сега в немалко случаи се отпуска финансиране не по работни проекти, а за текущи ремонти и пътища. Ако някой си направи труда да види при какви цени се изразходват тези средства, би било интересно. За съжаление правителството се радва на медиен комфорт, малко са журналистите, които биха се осмелили да зададат тези въпроси.
- Управлявате Полски Тръмбеш от 2003 г. Все пак успявате да променяте общината, как финансирате проектите си?
- За съжаление не успяваме по начина, по който е необходимо, и по който ни се иска. За последните 3 г. почти нямаме по-сериозни проекти. Опитвали сме да получим финансиране по тези постановления, последния път май дори отговор не получихме! Справяме се само и единствено със собствени средства, но само доколкото да закрепим това, което сме постигнали.
Всичко това не е случайно. Наближават изборите. Ако се случат добри неща в общината, те биха били актив на сегашното ръководство, което явно не устройва тези, които искат да ни сменят.
- Т.е. има вероятност умишлено да бламират дейността на някои кметове?
 - Това е една от целите. Тактически е добре измислено.
- Има ли вариант да се противостои на тази практика?
- Единствено, ако обществото реши, че не бива това да продължава. Управляващите действат хитро. Насочват ресурс в големите градове, където е съсредоточено повече население. По този начин разчитат на по-малко недоволство, ако приемем, че то остава в малките общини.
Вече почти 20 г. държавата се развива в посока няколко индустриални центрове, всичко останало е със замиращи функции, особено селата в малките общини. Това, ако не е целенасочена политика, е липса на такава. При този начин на управление, разпределение на финансовия ресурс, диспропорции в начина на живот в различните населени места - ако продължава така, след 20 г. в селата няма да останат хора.
- От кого може да се търси помощ?
- Преди бях оптимист, но започвам да мисля че перспективите са все по-лоши. Общини като нашата са оставени на самоизживяване. Всяка законова промяна, която вменява допълнителни задължения на общините и местната власт, задълбочава проблемите, включително и финансовите.
Промяна в управлението би могла да е едно от решенията. БСП допусна своите грешки и тепърва трябва да възвърне доверието в себе си. Въпросът е да направим достатъчно хората да ни повярват.

 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ