Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Октомври 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Коментари

Не, не си отивай!

Ина Михайлова

9. Август 2018 , брой: 153   3034   0



Два по-горещи дни и чиновниците слънчасаха. Някой им казал да направят нещо за ръста на миграцията у нас и те измъдрили. От Държавната агенция за българите в чужбина пращат писма, говорят по телефона и по скайп, пишат имейли с цел да върнат емигрантите обратно. Доста писане ще падне, като се има предвид, че за периода от 1990 до 2017 г. България е загубила 19% от населението си заради ниска раждаемост и увеличена миграция.
Поредната инициатива на властта, която "звучи" ефектно, но ефективността й е спорна. Вместо да моли и да увещава мигрантите да се върнат тук, където перспектива вече не виждат и най-големите оптимисти, управляващите що не направят така, че забегналите сами да напират да си идват? Да нормализират условията и средата, демек заплатите и икономиката. Тогава няма да пишат имейли. Хората сами ще си дойдат. Не е нормално да връщаш мигрантите с писма. Ама то и властта не е нормална, така че...
Представете си как изглеждат въпросните писма. Абе, хора, не на онези, които са навън, а на нас, дето сме тук, трябва да пишете! Нещо от типа "Спри, не си отивай!"
Иначе амбициозни в тази агенция. Имало такива, дето се връщали, казват. Що? Да си оправят зъбите тук, че е по-евтино, и да ни казват колко е по-хубаво там, където са. Някои се хващат на работа, за да закърпят стажа за пенсия - да вземат и нея от държавата, дето им е отнела всичко, и пак да се върнат там, откъдето искат с имейли да ги откажат.
Най-много да докарат тук някой и друг етнически българин от нашите общности, дето живеят в държави с по-нисък стандарт от българския. Ама и те, като видят накъде вървят тук нещата, няма да се задържат.
Та цялата тази напориста писателска дейност резултат от летните жеги ли е или толкова си могат? Казали на "децата" да пишат лозунги в час и те помислили, че могат да преобърнат света.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"