24 Април 2024сряда10:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Булевард: Срещи

Ради Лазарова:

Няма обикновени хора, всеки човек е прекрасен

Силата на усмивката, успешните жени и впечатляващите места ме карат да продължавам да работя с удоволствие, разкри талантливата дизайнерка

/ брой: 154

автор:Альона Нейкова

visibility 2807

Ради Лазарова е второ поколение създатели на официална и сватбена мода с вълнуваща, романтична и оригинална визия. Нейният характерен творчески стил намира отражение в модната й къща "Блинк". Част от моделите й са три или две в едно реализации, които позволяват дрехата да се комбинира в различни варианти. Дизайнерката залага на женствени силуети, красиви и актуални съчетания на цветове, ръчно нашити авторски дантели, ефирни и нежни материи като тюл и коприна.

"Дъщеря ми Божидара е моето най-голямо вдъхновение"


"Искам да представя себе си в най-добрата светлина като творец"

- Как се стигна до решението да станете моден дизайнер, Ради? Трудно ли бе осъществяването на тази мечта или се случи неусетно?
- При мен интересното е, че съм второ поколение дизайнер. Наследила съм таланта и трепета към модата от моите родители, чиито имена стоят зад създаването на известния бранд за официални и сватбени тоалети "Аз и ти", който вече е на 28 години. Така че аз съм сред булки още от дете, от много ранна възраст. През годините съм прекарвала много време сред клиентките на моите родители и някак си спонтанно и естествено дойде решението да продължа да се занимавам с това.
- Афинитета към сватбената мода също ли наследихте от своите родители?
- Със сигурност! А и срещата с бъдещите младоженки създава невероятно чувство. Обикновено когато се запозная с булката, усещам нейния трепет, романтизма и вълнението й. Това е много зареждащо и вдъхновяващо.
- Кои са най-актуалните тенденции при булчинските облекла?
 - Напоследък са много популярни 3D флоралните мотиви. Лично на мен ми харесва да използвам като акцент облекла с голо рамо, което изважда на показ женствените форми и подчертава красотата им. Друг, много актуален момент при сватбените облекла са роклите с прозрачни детайли и декоративни елементи. Препоръчителните цветови комбинации са всички, известни до момента: бяло, айвъри, светло екрю или шампанско. Използваните материи са шифон, тюл, както и техни копринени варианти...
- Наскоро представихте част от вашата артистична и изискана колекция Womanity, която е инспирирана от независимата, дръзка и провокативна съвременна жена. Какво послание отправяте към представителките на нежния пол с тези дрехи?
- Най-важното е да се чувстват уникални, приказни и различни, много интересни и изключително актуални. Създаването на тази колекция поначало беше моя идея за реализация на нещо наистина различно като визия в официалните облекла. Исках да представя себе си в най-добрата светлина като творец. Използваните материи и цветове също са много актуални, харесваните от всички дами пудра, капучино, смарагдово зелено, черно, вишнево, червено, телесни нюанси в момента също са много търсени. Съчетавам сребро с розово - любима моя комбинация, доста точки, много красота и 3D цветя...
- Къде и как откривате или срещате вдъхновението за работата си?
- Моята дъщеричка е най-голямото ми вдъхновение. Божидара е само на 7 години, но вече участва в модно ревю и представи една от моите рокли. Така че вдъхновението може да бъде породено от някоя личност, от интересна форма, дори от архитектурата... Силата на усмивката, успешните жени, красивите места ме карат да продължавам да работя с удоволствие.
- За вас също така казват, че сте дизайнерка, която се стреми да създава мечтаната от всяка дама рокля и да задоволява дори и най-изтънчения вкус. Съгласна ли сте с подобни констатации и какво ви коства това всъщност?
- Скромността краси човека, няма да говоря за себе си по този начин, но ще ви издам малка тайна. Работила съм 10 години като моделиер-конструктор във фамилния ни бранд и много време ми костваше да събера необходимия опит и да се почувствам сигурна: истински подкрепена както от екипа ми, така и от моите знания и талант, за да покажа най-доброто от себе си. Модната ни къща е много високоспециализирана като оборудване - това е нещо, което ни прави наистина уникални в България. Ние сме първенци по отношение на технологичното развитие: можем сами да изработваме дизайна на дантелата. От една рисунка се получава крайният продукт, чието производство е много дълъг, красив и неповторим процес...
- С една от вашите рокли Наталия Гуркова наскоро обра овациите на червения килим в Кан. Каква е предисторията на този тоалет: как го създадохте, за колко време, специално за нея ли беше предназначен или тя просто го хареса в готов вид?
- С Наталия Гуркова се запознахме, когато след София фешън уик реших да направя красива артистична фотосесия с нея и с Вероника Стефанова - и двете са носителки на титлата "Мис България". Исках да покажа една прекрасна дама и една млада, тъкмо навлизаща в живота жена, което чудесно кореспондира с моята идея за официални рокли. Наталия Гуркова има прекрасен опит в модата, страхотен вкус, тя е много стилна и изискана. Заедно избрахме една от роклите, която е част от колекцията ми официални облекла Womanity. Разбира се, с нейна помощ двете доразвихме тоалета така, че да има още по-приказен и завършен вид за червения килим.
- Направихте булчински тоалет и за певицата Рени. Как се случи? Тя ли ви потърси?
- Срещата ми с Рени беше изненада за мен, тъй като въобще не съм очаквала толкова известна българска певица да заложи точно на моя нов бранд. Самата тя е искала да се довери на млад дизайнер и наистина не знаеше каква ще бъде нейната рокля. Имах няколко въпроса относно концепцията на клипа й и впоследствие заедно с Рени реализирахме тоалета. За мен тя е с прекрасна огнена женствена същност, което беше същинско вдъхновение за роклята й. Идеята бе да я пресъздам в най-добрата светлина. И в крайна сметка Рени беше много щастлива.
- Пролича си и от снимките, които се появиха в социалните мрежи... А има ли за вас значение дали вашите тоалети се носят от известни личности или от обикновени хора?
- Като всеки дизайнер съм щастлива, когато ВИП дами са облечени с мои дрехи. Все пак те имат възможност да носят тоалети и на световни дизайнери. Наталия Гуркова даже в едно интервю беше казала, че са я питали дали моята рокля случайно не е на Ели Сааб. Сравнението с този велик ливански дизайнер за мен наистина е много голям комплимент, прекрасно се чувствам, това ми дава криле. А що се отнася до "обикновените" жени, смятам, че няма обикновени хора, всеки човек е прекрасен! Ако дамата иска да изглежда различно, стилно, интересно, впечатляващо и запомнящо се, с удоволствие ще направя тоалет за нея, независимо от позицията й в обществото.
- Как бихте коментирали стила на политиците и известните личности в България? Допада ли ви как се обличат и изглеждат?
- Българите и българките в последно време наистина са много информирани, знаят доста за модните тенденции, прекрасно съчетават различни елементи, имат много стилно облекло. Допада ми как изглеждат.
- Живеете и творите в Смолян. По-лесно ли се работи извън София или срещате повече трудности?
- Този въпрос наистина е доста актуален в момента. Много често ми се налага да пътувам за среща с клиентки в София. Каня ги и в Смолян. Радвам се, че дамите се решават на тази крачка и отделят от времето си да дойдат в този прекрасен родопски град. Със сигурност нямам възможност да изместя в София базата, хората и екипа, който работи за мен. Но бъдещата ми идея е просто да отделям от времето си за срещи с клиентките ми в столицата и се надявам да свикна с пътуванията.
- Може ли според вас млад дизайнер като вас да се издържа от мода в България?
- Всяко начало е трудно. Модното образование също струва скъпо. Аз съм завършила Нов български университет, семестрите не са никак малки, както и реализацията на дипломните работи в материи, която предполага да се изготви цялостна колекция: от идеята и рисунката до създаването на облеклата и ревюто. Да, скъпо е. Но съветвам всички родители на талантливи деца да ги подкрепят. Младите български дизайнери имат много свежи идеи и се нуждаят от разбиране и съдействие.
- Наричат модния ви бранд Blink "новото име на женствеността". Как го приемате - като оценка на труда ви или по-скоро за вас това определение е отговорност и предизвикателство за още по-упорита работа?
- Предизвикателство, отговорност и много висока оценка на работата ми... Безкрайно съм щастлива от подобни определения, защото целта на всеки дизайнер е да направи една дама красива.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 598

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 562

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 597

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 575

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 551

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 598

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ