Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Септември 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Пегас

Хит

"Извисяване" отново на екран

Дума

10. Август 2018 , брой: 154   582   0
Снимка

Сцена от "Извисяване", реж. Лариса Шепитко.

Съветският филм "Извисяване" на Лариса Шепитко ще може да бъде видян от зрителите на Венецианския кинофестивал, който започва на 29 август. Лентата е реставрирана в цифров формат от специалистите на "Мосфилм" и е привлякла вниманието на селекционерите на фестивала с отличното си качество.
Военната драма е заснета през 1976 година по повестта "Сотников" на беларуския писател Василий Биков. Филмът е събитие за времето си. Носител е на Гран при "Златната мечка", както и на още няколко награди от Берлинския кинофестивал през 1977 г. Отличаван е многократно и в бившия СССР. 
Във филма първите си големи роли изиграват актьорите Борис Плотников и Владимир Гостюхин. А през 1978 година режисьорката Лариса Шепитко е поканена за член на журито на кинофестивала в Западен Берлин. Това е и последната завършена лента в нейната кариера, защото три години по-късно тя загива в катастрофа.
Любопитен факт е, че първоначално филмът е на границата да бъде забранен и се появява на екран чак след намесата на първия секретар на ЦК на КП на Беларус Пьотр Машеров, който го гледа предпремиерно.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"