Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Септември 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

На първа страница

САЩ налагат санкции на Русия заради "Новичок"-а

Очаква се санкциите да влязат в сила около 22 август

Дума

10. Август 2018 , брой: 154   506   0САЩ обявиха, че възнамеряват да наложат нови икономически санкции на Русия, след като са установили, че Москва стои зад нападението с нервнопаралитичния агент "Новичок" срещу бивш руски шпионин във Великобритания, предадоха информационните агенции.
След отравянето в началото на март в град Солсбъри на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия "САЩ установиха на 6 август, че руското правителство е използвало химическо или биологическо оръжие в нарушение на международното право, или е използвало смъртоносно химическо или биологическо оръжие срещу свои сънародници", заяви в комюнике говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.
Съгласно американския закон за химическите оръжия, това заключение води до налагане на икономически санкции, които се очаква да влязат в сила в края на месеца - на или около 22 август, добави говорителката, без да конкретизира какви ще са санкциите.
Винаги сме казвали съвсем ясно, че сме съгласни с изводите, че става въпрос за нервнопаралитичния агент "Новичок" и че виновният в крайна сметка е Руската федерация, заяви в сряда пред журналисти висш представител на Държавния департамент.
Предвидените санкции засягат износа на някои технологични продукти, като електронни устройства и оборудване от деликатно естество, които имат отношение към националната сигурност. Ще се прави изключение за дейностите, свързани с космическите полети, космическо сътрудничество и области като безопасността на пътническите полети, като всеки случай ще се преценява отделно, каза представителят, пожелал анонимност.
Възможно е засегнатата от санкциите търговия да достигне стотици милиони долари. От Русия зависи колко драстични ще са последиците, подчерта той.
След влизането в сила на тези санкции Русия ще разполага с 90 дни да даде надеждни гаранции, че повече няма да използва химически оръжия и да разреши инспекции от страна на ООН и други международни наблюдаващи организации.
Ако това не стане, ще бъде наложена втора серия, "по-драконовски" санкции, като може да се стигне дотам руски авиокомпании да не бъдат допускани до американските летища и дори до преустановяване на дипломатическите отношения между двете страни, подчерта висшият представител.
Говорител на британското правителство приветства новината за санкциите.
"Решителната международна реакция на използването на химическо оръжие по улиците на Солсбъри отправя недвусмислено послание до Русия, че провокативното й, безразсъдно поведение няма да остане без отговор", каза говорителят, цитиран от Ройтерс.
Кремъл е бил уведомен за това решение на Вашингтон в сряда, отбелязва АФП.
Русия от своя страна реагира остро и заяви, че американските власти не са представили факти или доказателства за руска намеса в аферата "Скрипал". "Все още няма факти или доказателства за това какво се е случило" в Солсбъри , казват от посолството на Русия в САЩ. "Американската страна се позова на конфиденциалността и отказа да даде обяснение", се казва още в изявлението.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"