Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Септември 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Свят

В пустинята готвели деца за терористи

Ислямски екстремисти в САЩ са обучавали намерените преди седмица 11 малчугана как да извършват нападения в училища

Дума

10. Август 2018 , брой: 154   342   0В тайнствения лагер, където американската полиция откри 11 изтощени деца на възраст от до 15 г., те са били обучавани да боравят с оръжие. Според съобщения на местни медии, един от двамата арестувани в лагера въоръжени мъже, Сираж Ибн Уахаж, е подготвял изпълнители на бъдещи атентати в училища.
Миналия петък в нелегалния лагер в щата Ню Мексико бяха арестувани двама въоръжени мъже и три жени - предполага се, че те са майките на намерените там деца.
След това полицията откри на територията на лагера останки от малко дете. Следствието предполага, че това вероятно е изчезналият 3-годишен син на Уахаж - Абдул Гани.
Уахаж беше заподозрян в отвличане на собствения си син през декември м.г. Именно разследването на изчезналото дете доведе полицията в лагера.
Прокурорът настоя арестуваният Уахаж да остане в затвора без право на пускане под гаранция. Властите смятат, че Уахаж е голяма заплаха за спасените от лагера деца, а също така и заплаха за обществото като цяло, т.к. е склонен към насилие и е готов да използва оръжие с престъпни цели.
В материалите на съда има документ, предупреждаващ, че ако обвиняемите бъдат освободени под гаранция, има голяма вероятност те да извършат нови престъпления. Цитират се и думите на един от приемните родители на дете, което е било сред освободените 11 деца в лагера: "Уахаж е обучавал нашето дете да използва автомат и го е подготвял за извършване на терористичен акт в училище."
Петимата арестувани възрастни се обвиняват в жестоко обръщение с деца. Когато полицаите откриха нелегалния лагер в пустинята, те бяха поразени от това колко изтощени, гладни и мръсни са били децата. Всички приличали на "бежанци от третия свят", нямали храна, нито прясна вода, били боси, немити и облечени само с мръсни парцали. Мъжете от своя страна били въоръжени с щурмова пушка АР-15 и четири пистолета.
Медиите в САЩ правят връзка между арестувания в Ню Мексико боец и известния в Бруклин мюсюлмански проповедник имам Сириаж Уахаж, смятайки, че арестуваният е негов син. Имам Уахаж е един от най-известните проповедници на исляма в САЩ. През 1991 г. той става първият мюсюлманин, на който е дадено правото да чете молитва в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"