Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Септември 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Икономика

Компютърна фирма ще доставя тестери за чумата по овцете

Неин собственик е 28-годишен член на избирателна комисия

Дума

10. Август 2018 , брой: 154   404   0Наскоро регистрирана компютърна фирма спешно ще достави на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) препарати за потвърждаване на диагнозата за чума по овцете и козите за над 336 хил. лв. без ДДС. Това е видно от регистъра на обществените поръчки, съобщи сайтът agronovinite.com. Процедурата - договаряне без предварително обявление, е открита на 31 юли 2018 г. За участие е поканена само фирмата "Глобул Вижън 2018" ЕООД. Компанията е единствената на територията на страната с оторизация от френския производител "ID VET" да предлага нужните диагностични препарати, става ясно от мотивите за избора.
"Глобул Вижън 2018" е създадена на 29 юни - осем дни, след като БАБХ обяви официално, че е открито първото огнище на чума по дребните преживни животни в село Воден, община Болярово, и ден преди директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев да издаде заповед за изтребването на животните след откриване и на второ огнище в село Кости, община Царево.
Предметът на дейност на компанията няма нищо общо с ветеринарномедицинската дейност. "Глобул Вижън 2018" се занимава с продажба на компютри, хардуер, периферни устройства, електронно офис оборудване и софтуерни продукти, ремонт, поддръжка и рециклиране на компютри, изграждане и поддръжка на компютърни информационни системи. Собственик на компанията е 28-годишният Никола Явахчов. Той фигурира като член на секционна избирателна комисия в Овча купел, но не е посочено от квотата на коя политическа сила. Установяването на връзка с 28-годишния младеж е невъзможно. Уставният капитал на "Глобул вижън 2018" е 500 лв., а поръчката, която трябва да изпълни, е за 336 184.80 лв. без ДДС.
Спешните мерки се налагат заради "извънредната и усложнена епизоотична обстановка в страната по отношение на болестта чума по дребните преживни животни и нейното бързо разпространение в страната през юни и юли 2018 г.", мотивира се БАБХ.
Държавната агенция оправдава бързите си действия и с това, че чумата по дребните преживни животни е силно заразна, предава се бързо, има агресивно развитие, висока смъртност, може да застраши националната сигурност и затова се препоръчва "радикално унищожаване с всички произтичащи процедури".
Въпреки твърденията на шефа на БАБХ д-р Дамян Илиев и на всички държавни органи, че чумата по овцете и козите е потвърдена както от българска, така и от френска лаборатория, в мотивите за избора на процедура е посочено, че "лабораторното потвърждаване на диагнозата е задължително".
До момента няма официална позиция от БАБХ относно избора на прясно регистрираната компания, на която агенцията се кани да възложи поръчката.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"