29 Март 2024петък15:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП настоява за специално внимание към отбраната

"Визия за България" е надпартиен документ с акценти във всички важни сектори, увери Атанас Зафиров

/ брой: 154

автор:Дума

visibility 1554

Отбраната се нуждае от специално внимание. Проблемите на националната сигурност са от по-друго естество, но мерките за Българската армия, на всички ни е ясно, че би следвало да бъдат от спешен характер. Тази теза застъпи народният представител от "БСП за България" и член на Изпълнителното бюро на партията Валери Жаблянов. Вчера представители на социалистите се срещнаха с членове и ръководството на Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната (КООСО), за да представят проекта "Визия за България" и по-конкретно текстовете, посветени на сигурността и отбраната.
"Обща е констатацията, че обстановката в Европа и света се променя бързо и драматично, това представлява провокация към българската политическа, военна и стратегическа мисъл, отбеляза Жаблянов. Той изтъкна, че е впечатлен от една от препоръките на КООСО, че е крайно време да бъдат разделени секторите "Сигурност" и "Отбрана". Смесването на тези две сфери понякога води до подценяване и неяснота относно мерките и политиките, които се предприемат в тези области, обясни депутатът.
От БСП обещаха да вземат под внимание всички препоръки на Конфедерацията, сред които са конкретизиране на ролята на държавата в укрепването на сигурността, утвърждаването на надпартийния характер на държавната администрация, както и засилването на отбранителния капацитет.
От организацията имат забележки и препоръки за визията на БСП, които след обсъждането ще бъдат адресирани до ръководството на партията и предоставени за по-нататъшно обсъждане. Подготовката и приемането на окончателния вариант на визията ще е дело на различни обществени, политически и научни среди, които да допринесат България да получи нов тласък в своето развитие, увери Жаблянов.
С "Визия за България" искаме да дадем ново начало на държавата за дълъг период напред, обясни народният представител и зам.-председател на парламентарната комисия по отбрана Николай Цонков. Атанас Зафиров от ИБ на БСП припомни, че в раздел "Отбрана" във визията на БСП има разписан специален абзац, който предвижда подготвянето на концепция за развитието на въоръжените сили. Той подчерта, че "Визия за България" е надпартиен документ с пет акцента - икономика и доходи, регионално развитие, образование и здравеопазване.
"Този документ е изключително актуален. Документ, който се приема в подходящ момент. Основните заключения в тази визия са, че неолибералният модел е изчерпал своя потенциал, както и че светът е пред прага на доста голяма промяна. Ние сме напълно съгласни с този извод", подчерта полк. о.р. Иван Иванов, председател на УС на КООСО. Заместникът му полк. Цанко Цанков отбеляза, че в организацията има силен експертен потенциал. По думите му във визията има много хубави идеи, които обаче трябва да бъдат обвързани със срокове и време, за да не останат само като пожелание. Българската армия трябва да възстановява изгубените си способности, настоя полк. о.р. Иванов и подчерта, че дискусиите по темата трябва да продължат, за да може армията ни да преодолее тежкото състояние, в което се намира.


Снимка БГНЕС
В секторните дискусии по "Визия за България" се включиха и от Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ