Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Октомври 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Коментари

Добросъседство

  760   0Договорът за добросъседство, подписан преди година от България и Македония, издържа около година. Тази седмица Зоран Заев, като добър съсед, не се посвени да каже пред тамошните медии, че Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. било македонско, но великодушно ни позволи и ние да го празнуваме, щом искаме. Нищо ново под слънцето, Македония от създаването си присвоява българска история.
По стар добросъседски обичай, характерен за управлението на ГЕРБ, реакция не последва. Трябваше политици като Корнелия Нинова и Велизар Енчев да се изкажат, за да се сети властта да реагира по някакъв начин. И то как реагира - Екатерина Захариева, вместо да си свърши работата на външен министър, реши да прехвърли топката към БСП. Че Захариева е неадекватна за поста си, е доказвано емпирично много пъти във времето. Очевидно и премиерът знае това, след като вчера реши все пак лично да вземе отношение и да заяви, че щял да си спомни думите на Заев, когато стане време Македония да влезе в ЕС.
Както обаче стана ясно след всички совалки, срещи и целия калабалък около Западните Балкани през последните месеци, перспективата за влизане в ЕС се отлага за след 7-8 години. Евентуално. Също толкова евентуално ще е и "отмъщението" на Борисов. Можем направо да си кажем, че ще е имагинерно. Не само защото дотогава я камилата, я камиларя, а и защото лидерът на ГЕРБ е известен с хрисимото си поведение на международната сцена, доста различно от мачистките пози у дома.
Интересно дали сам си вярва, че ще се опълчи на "началниците"? Борисов обича да се прави на голям фактор на Балканите и в Европа, но изказването на Заев за пореден път показа, че патосът, фанфарите и пиарът просто прикриват некадърното управление на държавата и стремежа да се угажда на всички, само не и да се отстояват българските интереси.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"