Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Октомври 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Коментари

Съмнения

  713   0Както съм обещал на хората от Тетевен, Севлиево, Габрово, Велико Търново, Търговище и Варна, магистрала "Хемус" ще е готова до 2024 г., каза премиерът. Толкова е хубаво това обещание, че чак не е за вярване, като вземем предвид с какви темпове се ремонтират участъците в старата част на магистралата. През последната година чувствителен напредък няма. Уж рязаха лентата на обновения тунел "Витиня, а сега пак едната тръба е затворена. Да не говорим, че от миналия август са подписани договорите за строителството на два участъка - от Ябланица до Боаза и от Буховци до Белокопитово. По първия се работи и вече беше инспектиран от началниците, а първата копка за втория се очаква да бъде идната седмица. Според проектите 16-километровото трасе от Ябланица до Боаза трябва да бъде готово в края на 2020-а. Премиерът Борисов обаче обяви, че догодина по това време участъкът ще е готов. Ако съдим по реализацията на други подобни обекти, това е малко вероятно да се случи.
Даже да приемем, че строителите ще извършат чудеса от героизъм и двата споменати участъка бъдат пуснати в експлоатация след две години предсрочно, "Хемус" ще се увеличи едва с 25 км. Което е 5% от цялата й дължина. Търгове за нови отсечки не са обявявани, не е представен и окончателният вариант на преработения проект за трасето между Боаза и разклона между Ловеч и Плевен. Оттам до Велико Търново се чака технически проект. Няма информация дали въобще нещо се подготвя за участъка от старопрестолния град до Търговище. Не е изключено да се появят и нови варианти на трасето, по което ще минава пътното съоръжение, което допълнително ще отнеме време.
За да се случи всичко това, ще трябват пари, много пари - най-малко 2 млрд. лв. за цялостното довършване на магистралата. Те трябва да бъдат осигурени от държавата, защото еврофондове не могат да се използват за този проект. Никой обаче не знае откъде.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"