26 Април 2024петък04:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Президентът иска анекс към договора с Македония

Властта действа нерационално по отношение на модернизацията на флота и въоръжените сили, смята Румен Радев

/ брой: 155

автор:Дума

visibility 907

За допълнителен анекс към Договора за добросъседство с Македония настоя президентът Румен Радев. Повод за позицията му бе заявката на македонския премиер Зоран Заев, който опита да си присвои Илинденско-Преображенското въстание. Както ДУМА вече писа, неколкодневното мълчание на управляващите по темата накара Корнелия Нинова да призове премиера да спре с политиката на мълчаливо съгласие, по-късно Бойко Борисов намекна, че ще си спомни думите на Заев, когато Скопие започне преговорния процес за ЕС. Заплахата накара македонецът да признае "грешка", но той така и не се извини. Управляващите пък не поискаха официално извинение, нито взеха някаква официална позиция в защита на историята ни.
"Имаме всички основания и за допълнителен анекс към Договора за добросъседство, и за включване на клаузите от този договор, разбира се, разширени, в глава 35 от преговорния процес на Република Македония за членство в Европейския съюз", смята обаче Румен Радев. Според него българският народ така и не е получил извинение, а макар Заев да е признал грешката си, така и не е коригирал думите си. Държавният глава определи като необяснима липсата на адекватна реакция от страна на българското правителство. "Недопустимо и неприемливо е евроатлантическата перспектива на Република Македония да става за сметка на българската история, идентичност и суверенитет. Не може дългосрочните интереси на България да стават жертва на мимолетен политически пиар", категоричен беше президентът и допълни, че очаква България да формулира ясни договорни параметри за провеждане на двустранния диалог и отношенията със Скопие.


Снимка БГНЕС
Властта действа мудно и нерационално по отношение на модернизацията на флота и въоръжените сили, заяви президентът Румен Радев, който участва вчера в честването на 139-годишнината от създаването на Военноморските сили

Изпълнителната власт действа все още мудно и нерационално по отношение на  модернизацията на ВМС и изобщо - за модернизацията на въоръжените сили, констатира президентът, който вчера бе във Варна за честването на 139 г. от създаването на Военноморските сили. "Ако и тази година се повтори сценарият от м.г. - гръмки обещания, заделяне на бюджет и после блокиране на проектите, ще се потвърди тезата, че всъщност модернизацията е благороден предлог, за да се задели бюджет и после да се трансформира в излишък, който да се похарчи по неясни механизми и критерии", предупреди държавният глава.
"Бъдещите нови успехи и победи са пред вас, но ще имате и много бурни дни и предизвикателства, в които романтиката във вашата красива професия ще отстъпва на заден план. Очакванията към вас са големи, защото ще  трябва да решавате задачи в сложна обстановка със стара техника в условията на остър дефицит на материални ресурси", заяви Радев пред випускниците от Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров". Той отбеляза пред курсантите, че на тяхното поколение се пада една от най-важните мисии - да въведат, да внедрят и да разгърнат пълните възможности на новата техника, която нашите военноморски сили заслужават и която трябва да постъпи  на въоръжение в най-скоро време.



Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ