29 Март 2024петък03:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Да старееш като добрите хора...

80-годишният юбилей на Илия Борисов събра журналисти, културни дейци и безброй приятели

/ брой: 158

автор:Павлета Давидова

visibility 1484

Открит, трудолюбив, упорит, честен и добър човек. Това са само част от думите, които обрисуват Илия Борисов, според многобройните приятели, които журналистът събра в понеделник във Враца по повод 80-годишния си юбилей. На празненството бай Илия, както почтително го наричат познатите му, представи и новата си книга. Печатното издание с твърди корици "Врачански летописи" е поредният бисер, излязал изпод талантливото перо на журналиста и дългогодишен кореспондент от Балкана на вестниците "Работническо дело" и ДУМА.
Макар Борисов да не е родом от Враца, голяма част от живота му е минала в града и дори случаен човек няма как да не забележи голямата любов на журналиста към Враца и Балкана. Тази привързаност намира изражение и в текстовете, избрани да влязат в новата му книга.
На празненството по повод рождения му ден кафето на клуба на БСП във Враца се оказа тясно да събере хората, дошли да почетат юбиляря. Около стотина души предпочетоха да напуснат прохладата на домовете си и да отидат, "въоръжени" с цветя и подаръци, на празника на Илия Борисов. Рожденикът не пропусна да отбележи, че честването се провежда и с подкрепата на местното ръководство на социалистическата партия.
Поздравителен адрес за празника бе изпратил лично и лидерът на БСП Сергей Станишев. "Радвам се да поздравя един

безспорен авторитет

журналист и автор на множество текстове и материали", се казва в него.
 Председателят на общинската организация на БСП Цветелина Дамяновска не пропусна да отбележи, че Илия Борисов е пример не за едно и две поколения, а за много хора от района. Тя благодари на културния деец за пламенните слова и за участието му в "градежа на духовността" във Враца.
"Ти извървя един път и живя един живот, който те направи много богат с признанието и уважението на хората", обърна се към юбиляря народният представител от БСП Георги Божинов. Депутатът пожела на Борисов да е жив и здрав и да продължава да се грижи за духовното обогатяване на себе си и хората около него. "Аз не съм крадец, работил съм за хората. Не се срамувам, че съм член на БСП", побърза да добави бай Илия.
Журналистът получи и поздравителен адрес, подписан от кмета на Враца Костадин Шахов. Борисов бе почетен от своите съграждани на 1 юни т.г., когато официално стана почетен гражданин на Враца. Пожеланията за все така активен и културно ангажиран живот прочете Радосвета Крумова от културния отдел в общината. "Не са много хората, които са дали толкова много на родното си място", призна в поздравленията си към юбиляря и областният управител на Враца Пепа Владимирова.

"Учителю, благодаря!"

С тези думи се обърна към рожденика Цветана Евгениева от БТА. Тя заряза предварително уговорената програма и използва възможността да изкаже преклонението си към човека, повел я по пътеките на журналистиката. Лекото отклонение от програмата се получи малко след като Евгениева прочете и поздравителния адрес от председателя на СБЖ Милен Вълков.
"А културният министър Вежди Рашидов къде е? Защо не е пратил поздравление?", шушукаха събралите се в залата. А признание от министерството може би би следвало да има, тъй като 25 години Илия Борисов е председател на Врачанското журналистическо дружество, освен това е и дългогодишен член на Управителния съвет на СБЖ. Бай Илия е отличаван два пъти и с наградата на СБЖ "Златно перо". Освен в дълбоките води на журналистическото поприще, той е заемал поста на председател на Клуба на дейците на културата във Врачанско. А клубът по негово време беше класика, припомниха събралите се да почетат рожденика.
Битката за културно просвещение на врачани донесе на Борисов и грамота, и почетен плакет от читалище "Развитие". 140-годишната културна институция специално почете "един достоен българин, готов винаги да помогне".
Награда и почетен медал от Славянското дружество в България бе поредното отличие, което Илия Борисов добави към попълненията си. Секретарят на дружеството Крум Лазаров лично похвали журналиста за борбата му за развитие и укрепване на славянското дело и му пожела още дълго да продължава битката за духовно просвещение.
Поетът Орлин Орлинов подари на другаря си свой стих, а приятелите на Борисов бързаха да стиснат ръката на бай Илия, написала безброй страници под формата на журналистически текстове, разкази и книги. Бивши колеги от "Работническо дело" и ДУМА също бяха на събитието.
В новата книга на Борисов "Врачански летописи" своите поздрави към юбиляря са отправили хора като Александър Лилов, Петър Доневски, Радослав Линковски, Тодор Коруев и др.
"Илия Борисов е роден, за да прави добро", твърдо отсече авторът на предговора на "Врачански летописи" Марин Ботунски. "Илия винаги е бил открит, достъпен, умеещ да благославя трудолюбието, хляба и истината", продължи Ботунски. Той похвали бай Илия, че въпреки трудностите във времето така и не е променил историята си, не я е пренаписал, не я е изкривил. И завърши словото си с думите: "Той старее като добрите хора, уверен, че добродетелта ще определя бъдещето на света, че истината не се подменя и купува, че стореното добро ще проживее дълго...".
И дано бай Илия продължи да старее като добрите хора!
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ