03 Май 2024петък23:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Гледна точка

Кое е най-добре за нашите деца?

В крак с модата, все по-рядко отказваме да осъзнаем, че стойностната музика може да помогне за изграждането на имунитет срещу пошлостта

/ брой: 156

visibility 271

Владислава КРЪСТЕВА*

Свидетели сме на бързо променящите се условия за сътворяване на музика днес, на неимоверно широкото пространство, в което се вместват многообразни видове и стилове музика. Съдържанието им е пропито с всички характерни за съвремието ни "предизвикателни" елементи. На последно място, за съжаление, се обръща внимание на музикалността. А това е най-важната област, свързана с музикалното възпитание и развитие на нашите деца. Привлечени от новите технологии, от изобилието на съвременни дейности и от стремежа да сме "в крак с времето", все по-рядко се замисляме кое е най-добре за тях.
Музиката, като значим компонент на естетическото възпитание, е много близка до емоционалната природа на децата. Тя стимулира и развива техните психически и физически способности. Когато децата учат и пеят песни, те запомнят много музикално-поетични съдържания, които развиват тяхното мислене. А честите повторения на песента и слушането на музика допринасят за развитието на паметта.
Пеенето в най-общия смисъл е дейност, при която се възпроизвежда определена мелодия с глас. То обаче е израз на осъзнато желание, на разкрепостена воля, на емоционална ангажираност към съдържанието на песента, на самоутвърждаване в качеството на изпълнител и желание за похвала от другите, независимо от елементарната форма на музициране в най-ранна детска възраст. Песента е едно от най-старите и могъщи средства за музикално-естетическо развитие и възпитание. Тя се разглежда като обект за възприемане и усвояване от децата, като знание за музиката и като средство за формиране на навици, умения и способности. С песента, с пеенето се укрепва волята, възпитава се вниманието на децата, което става по-стабилно и по-концентрирано.
Основа на пеенето и на говора е гласът, главно гласните звуци. Без тях няма пеене, нито говор. Затова и значението на музикалното възпитание в развитието на говора е особено важно в ранното детство, когато говор и пеене са преплетени. Това е период, когато чрез изразително пеене се получава изразителен говор. Не на последно място пеенето се използва и като средство за поправяне на недостатъците в детския говор. Затова и музикалното възпитание може много да допринесе за социализацията на детето. Когато пее, свири и слуша музика заедно с другите деца, то изявява себе си като част от едно цяло - възпитава се в толерантност и сърдечност към другите, към изискванията на пеенето и свиренето, постепенно придобива умения за социална ангажираност и контакти с околните. Дали се замисляме за тези неща? Дали оценяваме труда на педагозите, които са в състояние да направят чудо с нашите деца?
Всяко дете, занимаващо се с класическа музика, модулира в себе си душевен човек, възпитава чувство за творческо преоткриване. Музикалното възпитание, повече отколкото други психически процеси, а и различните форми на естетическото възпитание, има голямо значение за развитието на детските емоции. Музиката най-непосредствено внася радост в живота на децата. И в това се крие нейното влияние и сила.
Не всяко дете, занимаващо се с музика, трябва непременно да стане музикант. Но е важно да осъзнаем и да оценим ползата от цялостното въздействие на музиката върху психологическото и емоционалното развитие на децата. Колко пъти сме чували, а и изпитвали върху себе си урока, че със старание, труд и воля човек може да постигне успех във всяка дейност. Ако оценим ползите от истинската, стойностната музика за нашите деца, ще осъзнаем, че чрез нея те могат да възпитат в себе си морални ценности, да се разграничат от посредствените и да изградят имунитет срещу пошлостта на модерното всекидневие.

* Авторката е вокален изпълнител, педагог - магистър по "Музикално майсторство" и "Музикална педагогика"


БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1078

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1053

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 973

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1095

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 1266

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1085

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1031

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1236

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1056

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1176

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ