Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Октомври 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

България

Частните фирми в НИМХ остават публична тайна

Борисов заповяда БАН и институтът да се разберат до идната сряда

Велиана Христова

14. Август 2018 , брой: 156   469   0Нито дума не се чу и вчера за трите частни фирми и едно НПО на директора на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН проф. Христомир Брънзов. Както ДУМА писа, те са със сродни на института дейности и търгуват дори с него. Така Брънзов като директор на публичен институт работи с Брънзов като шеф на лични фирми. С това се нарушават два закона и Уставът на БАН, който изрично забранява директорите в БАН да имат частни фирми. Публичната тайна обаче не бе и спомената на срещата в МС вчера между премиера Борисов, министър Красимир Вълчев, председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, председателя на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева и директора на НИМХ проф. Христомир Брънзов. Повод за срещата бяха острите протести и твърдения на НИМХ, че Общото събрание (ОС) на БАН го ощетява финансово, заради което институтът иска да премине от академията към МОН.
 Борисов нареди БАН и НИМХ да намерят решение за спора помежду си в срок до идната сряда, 22 август, иначе щял да го реши той. Според министър Вълчев двете страни ще търсят варианти за по-голяма самостоятелност на НИМХ. Конфликтът се разду, след като Брънзов обвини ОС на БАН, че ощетило института му при разпределянето на субсидията. От изнесените в ОС данни обаче стана ясно, че още миналата година БАН е дала на НИМХ 800 хил. лв. за покриване на увеличените по закон минимални работни заплати и средните заплати на реалния персонал в НИМХ са по-високи, отколкото в другите институти. Субсидията на НИМХ за тази година е над 8,94 млн. лв. и е увеличена с 1,1 млн. лв. спрямо 2017-а. Конкретно за оперативните дейности на НИМХ разходите за ток, вода, отопление се плащат от БАН на 100%, а за научните институти - на 50%. Самото разпределяне на академичната субсидия между институтите се извършва по правила, включващи норми за научна дейност, оперативна дейност и пр. До момента БАН е платила и над 2,9 млн. лв. членски внос във водещите европейски спътникови и информационни метеорологични организации. Отдавна НИМХ получава и по 2 млн. лв. годишно от МОСВ. От публичните изяви, излезли от името на НИМХ, не става ясно дали работещите там знаят тези факти. 
Според министър Вълчев проблем са създали допълнителните 15 млн. лв., дадени на БАН т.г., НИМХ твърдят, че от тях са им дадени по-малко. Тези пари обаче са разпределяни за постигнати научни резултати, а учените в НИМХ са само 99 от 700 души щат. Одит на института ще бъде направен от одитното звено на МОН, защото Брънзов изгони на два пъти одиторите на БАН, които по решение на ОС и със заповед на председателя Ревалски трябваше да извършат проверка на финансите му.
Според работещи в НИМХ енергийни договори за стотици хиляди, каквито преди е имал институтът, сега са към частните фирми на Брънзов. Председателят Ревалски обаче над три месеца не предприема нищо по въпроса, Вълчев - също. Над закононарушенията на Брънзов е разпрострян чадър, негодуват отдавна потребители в мрежата. Той самият вчера заяви, че е недоволен от срещата при Борисов, очаквал "по-категорична позиция" и НИМХ да премине към МОН, "понеже не сме крепостни селяни". Според акад. Ревалски от идната година оперативни дейности като тази на НИМХ може да се финансират пряко, без ОС да ги разпределя. 
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"