28 Март 2024четвъртък19:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Някаква си болница...

/ брой: 156

автор:Аида Паникян

visibility 1298

Хора, чухте ли? В сушавия за новини август "изскочи" новина - хората от един малък град протестираха. Не за нови пътища или срещу повишените цени на тока и парното. А за запазване на болницата си. И забележете: болница, открита през юли 1880 г. по инициатива на майката на ген. Скобелев - Олга Скобелева! Колко войни, въстания и революции е преживяла болницата, за да бъде смачкана в началото на XXI в. от нехайството на управляващото мнозинство! Както някой каза, в града, в който е роден Апостола, вече няма да се раждат деца, в чието кръщелно да пише "роден в Карлово".
Някаква си там болница, която обслужва 55-60 или 70 хил. души, а те разчитат за здравето и живота си на медиците точно в тази болница. И не е ли странно, че общинарите от управляващото мнозинство през т.г. избират за управител човек, срещу когото точно преди година, и точно човек от това мнозинство, изважда на бял свят документи, доказващи безпомощността му да управлява 130-годишната болница? На кого ли му пука? Днес докладната на председателя на ОбС в Карлово отпреди година е добре забравена...
Политическото лицемерие стига и по-далеч - дори кметът си позволява да негодува срещу държавната политика. Та нали преди 27 години точно неговата партия не искаше държавата да се меси в местните дела? Странно, че всички, които ревяха срещу държавата, днес, за да запазят постовете си, търсят държавата, за да им ги закрепи.  
Та, насред отпускарския август една общинска болница протестира. Но българинът обръгна на болничните протести. Дори на протестите за загиващи областни болници, изкуствено докарани до фалит. Едва ли има вестникарска страница, която да побере затритите през последните 9 години малки, но крайно необходими на гражданите болници. Да, може да са малки, може да са губещи именно поради мащабите си, така ли управляващите не измислиха начин да опазят здравната мрежа в страната? Защото правилото е ясно - има болница и училище - има населено място, има бизнес. Но по-лесно е да предложиш на хората постна пица и да се оправят, както намерят за добре, отколкото да се напънеш и да измислиш как да им е добре. По-лесно е да режеш болници, да режеш лекарства и терапии, клинични пътеки, лекарски щатове... По-лесно е да се пишат кухи здравни карти, от които нищо не произлиза и да се оставят на самотек лечебните заведения - така, самички да си умрат. Има ли някой куража да промени системата в полза на гражданите и за сметка на това да се откаже от по-нататъшна политическа кариера? Не! Не и сред сега управляващите! Тяхното верую е да се пестят пари в кратък план, а политическата далновидност им е чужда. За нея е необходим реквизит, непознат на хора, чието мислене се ограничава до постната пица и изграждането на магистрали еднодневки.  
Но понякога безнадеждността дава повече сили и... надежда за борба. Може пък малките болници да се окажат по-жилави и жизнеспособни, отколкото някой си мисли и да оцелеят единствено, за да спасяват живота на хората. За голямата медицина ще се погрижат другите болници, но за да стигне до тях човек, трябва поне да е жив. 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ