07 Май 2024вторник22:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Десет картини на Пикасо са преоткрити в Техеран

/ брой: 157

автор:Дума

visibility 79

Голяма част от "скритите западни творби" на Иран ще бъдат представени заедно с местно изкуство като част от голяма изложба, която ще бъде открита в Музея за съвременно изкуство в Техеран следващата година. "Портрет, натюрморт, пейзаж" (21 февруари - 20 април 2019) ще заеме цялата сграда от 5000 кв. м с около 400-500 творби от колекцията с 3000 произведения, която включва модерни европейски и американски картини, рисунки и скулптури от художници като Анди Уорхол, Марк Ротко и Марсел Дюшан, информира ArtPrice.bg.
Изложбата, която следва неуспешните опити на берлинските държавни музеи да донесат колекцията от западни произведения и иранско изкуство в Германия, се организира от холандския архитект и куратор Матиж Висер, който работи в продължение на две години. Експозицията е отлагана многократно, но е отделно начинание, казва Висер, и тя няма да пътува.
Кураторът обяснява, че е помолен да организира изложба, тъй като музеят обновява своите складови помещения и провежда това, което нарича "съвременна археология", намирайки изгубени или забравени предмети. Например, докато само две творби на Пикасо са били регистрирани доскоро, в колекцията вече има 12 известни картини, казва Висер, освен това е намерена и рисунка на Марсел Дюшан. Той очаква още произведения да се появят, докато продължава да се подготвя за експозицията.
След като международните санкции постепенно биват премахнати през 2015 г., а отношенията на Иран със Запада се подобриха, Tехеран започна отново да показва западното си изкуство. Оттогава любителите могат да видят творби както от местни, така и от международни художници като Парвиз Танаволи и белгийския концептуален артист Вим Делвоа.
Предстоящата изложба ще съчетае разнообразната колекция от исторически артефакти на Техеранския музей за модерно изкуство - TMoCA, с произведения на изкуството, включително наскоро придобити от художници като Гюнтер Уекер, Бертран Лавиер и Краг, които даряват свои творби на колекцията след самостоятелните си изложби. Tехеран получава подаръци и от местни колекционери, както и дарения, направени директно от художници, а работата на млади ирански творци ще бъде представена заедно със западното изкуство. Висер посещава ателиета на местни автори, а артхудожествената общност в Техеран консултира и сътрудничи при избора. Той допълва, че няма да има външна цензура. В колекцията има и мъжка гола фигура от Франсис Бейкън, която не е в списъка му.


Снимки ArtPrice.bg
Експозиция на британския скулптор Тони Краг

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 2278

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 2238

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 2047

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 2356

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 2634

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 2152

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 2170

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 2446

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 2261

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 2396

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ