25 Април 2024четвъртък13:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Младият бас Божидар Божкилов блесна на певчески конкурс в Румъния

На състезанието за вокалисти в Търгу Муреш младият бас получи трета награда

/ брой: 157

visibility 1529

Елиана Митова

Младият български бас Божидар Божкилов се завърна като победител от международния конкурс за вокалисти в румънския град Търгу Муреш. Певецът, който бе най-младият участник в авторитетното състезание, получи трета награда - нареди се със съвсем малка разлика след италианеца и румънеца, отличени с първа и втора. "Разликата между нас е с по една точка. Колегите ми са чудесни певци. Бях най-млад от всичките финалисти и това за мен е голям успех", казва Божидар. Конкурсът бил изключително труден, с предварителен подбор на участниците. Това автоматично качва равнището на самото състезание и изключва възможността да се явяват любители. 36 певци участваха в надпреварата с богат и разнообразен репертоар. "Много бях щастлив, когато се разбра, че съм стигнал до финала. Бях си наумил на заключителното прослушване да изпея монолога на крал Филип Втори от "Дон Карлос" на Верди. Млад съм за тази роля, но реших да рискувам. Красивата зала предразполагаше, молдовският оркестър, който съпровождаше певците, беше много добър. И аз реших да си опитам късмета", уточнява младият лауреат. Аплодисментите в залата му подсказали, че не е сбъркал в избора си.
Божидар замина за Румъния след тежко пътуване до Северна Корея. Там той участва с успех на музикален фестивал и се върна с повече от добри впечатления. Според него знаем твърде малко за тази страна и често я подценяваме. Божидар разказва, че корейците са облечени прилично, че гладни хора по улиците няма, а концертните зали са пълни. Оркестърът, който го съпровождал, бил прекрасен. Много силно впечатление му направила и дисциплината на местните хора.
От Търгу Муреш Божидар Божкилов се завърна със статуетка на лауреат и с парична премия. За него най-важни са обаче контактите с колеги и импресарии.
Младият бас не е на щат в никакъв театър. Предпочита творческата независимост. На сцената на Софийската опера е изпълнил една-единствена роля - княз Гремин в операта "Евгений Онегин" на Чайковски, постановка на Вера Петрова. Очарован е от режисьорката - дъщеря на големия наш бас Петър Петров, който продължава да пее, но само в чужбина. Руското заглавие срещна Божидар и с голямата познавачка на белкантото Лариса Гергиева. Наесен той ще работи отново с нея, но в Мариинския театър в Санкт Петербург.
Въпреки младата си възраст Божидар Божкилов е успял да си извоюва вече име в оперния свят. Той бе в групата певци, които представиха в Българския културен институт в Братислава филма и книгата за Гена Димитрова, написана от нейния биограф Димитър Сотиров. Словашките музиковеди останаха очаровани от качествата на младия бас.
Божидар Божкилов е завършил софийското музикално училище и Националната музикална академия. Негов вокален педагог, комуто дължи много, е големият баритон Стоян Попов. "Той ми бе повече от учител, чувствах го като баща. Ден преди да почине, отидох на урок - по-скоро за да го видя, не да пеем. Но му изпях арията на Фиеско от "Симон Боканегра". Така се простихме", разказва със сълзи на очи младият певец. Божидар не отрича, че дължи много и на диригента Михаил Ангелов, и на голямата оперна прима Анна Томова-Синтова, и на Монсерат Кабайе, при която е специализирал. Според него, излизайки от Музикалната академия, певецът още нищо не е постигнал - трябва му време да се окопити, да се стабилизира, да има на кого да се опре, преди да излезе на професионалната сцена.
С голямо удоволствие Божидар се изявява в дома на Борис Христов на столичната улица "Цар Самуил". Там и стените помагат на младите певци да покажат най-доброто от себе си. "Директорката на музея Елена Драгостинова заведе група млади певци в Москва, за да пеем в дома на Шаляпин. Никога няма да го забравя", припомня си Божидар Божкилов. Мнозина сравняват гласа му с гласовете на Борис Христов и Николай Гяуров, но младият певец държи преди всичко да бъде себе си. Роден е на 16 септември 1993-та - само три дни след рождената дата на Гяуров. Смята го като предзнаменование за добър шанс в кариерата.
Като всеки млад човек и Божидар Божкилов има мечти. Да изпее Борис Годунов и Атила на сцената. Да работи с големи диригенти и режисьори. И не на последно място да създаде семейство. Чаровната му приятелка е на същото мнение. Засега двамата не мислят за брак, но някой ден и това ще се случи. А дотогава младият певец ще разчита на безусловната подкрепа на майка си - юристката Петя Божкилова, която е зад гърба му за всичко. Тя проучва къде има конкурси, тя мотивира талантливия си син да се явява на певчески състезания и да не допуска застой в кариерата си. "Изкуството ни стана скъпо удоволствие. Някога младите певци са били изпращани на конкурси с финансовата подкрепа на държавата. Сега няма такова нещо, всичко си плащаме сами. А престижът, който носим на държавата като българи, не е никак малък", казва Божидар Божкилов.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 199

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 196

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ