29 Март 2024петък00:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Глад за студенти в цялата страна

Университетите масово търсят младежи, за да запълнят свободните си места

/ брой: 157

автор:Деси Велева

visibility 1666

Масово университетите в страната все още търсят студенти за предстоящата учебна година, показа проверка на ДУМА. След последните класирания бе обявен допълнителен прием за стотици свободни места.
Продължава приемът на документи за попълване на места след първи и втори етап на класирането в Техническия университет в София, но от вуза не уточняват бройката, нито за кои специалности се търсят студенти. Останалите по-специализирани университети в София също търсят студенти - ХТМУ продължава приема за ограничен брой места, Лесотехническият има незаети бройки в специалности като "Технология на дървесината и мебелите", "Агрономство", "Растителна защита" и "Екология".
Друго престижно учебно заведение - УАСГ, също е обявило допълнителен прием за професионално направление "Архитектура, строителство и геодезия", без специалностите "Архитектура" и "Ландшафтна архитектура и ландшафтно планиране". Кандидатите, завършили средно образование след 2008 г., се приемат без конкурс.
В 4 специалности държавна поръчка пусна допълнителен прием и Медицинският университет в София. Свободните бройки са във Факултета по обществено здраве.
Засега УНСС е обявил, че набира допълнително младежи само за платено обучение. Софийският университет пък е едно от малкото учебни заведения, които все още не са обявили, че имат незаети места.
Не по-различна е картината в университетите в страната. В Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" има свободни места в 30 специалности, като досега са заети не повече от 80% от планираните бройки. Най-много са във филологическите и педагогическите дисциплини. Конкурсни изпити ще се провеждат до запълването на свободните места през около две седмици.
Тракийският университет в Стара Загора също е обявил допълнителен прием. За местата се кандидатства с оценка от успешно издържан през текущата година кандидатстудентски изпит, тест или ДЗИ.
Югозападният университет в Благоевград приема документи до края на седмицата. Ръководството не дава никакви подробности в сайта си, а информация за свободните места се дава само по телефона.
Допълнителен прием за над 90 курсанти и студенти има в НВУ "Васил Левски" във Велико Търново. Военното училище не успя да изпълни държавната поръчка за 224 курсанти. Останали са места за химически войски, артилерия, разузнаване и летци. Кандидат-курсантите могат да подават документите си от 20 август до 7 септември.
Въпреки че Пловдивският университет се хвали с 94% изпълнение на план-приема, свободните места всъщност не са малко и за тях също се търсят младежи. Тази година утвърденият прием е 3247 места, а записаните първокурсници досега са 3063. От университета коментират, че тенденция от последните години е и по-слаб интерес към някои от природните науки и към математиката. Заети са по-малко от половината места в "Математика" и във физическите науки.
Близо една трета от местата във филиала на Пловдивския университет в Смолян свободни. Вакантните места са главно за педагогически специалности.
Прием за 194 свободни места е обявил Великотърновският университет. От тях 104 са педагогически, 25 - по информатика, останалите са в специалности като право, социални дейности и политология. Вузът признава почти всякакви конкурсни изпити, на които са се явили младежите.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ