26 Април 2024петък12:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сглобените в Уганда южноафрикански бронирани машини "Ньока"

Уганда ще сглобява бронирани машини

/ брой: 158

автор:Дума

visibility 1357

В началото на август близо до столицата на Уганда Кампала са били представени първите бронирани машини 4х4, сглобени в страната. Те са южноафриканско производство и носят името "Ньока". На церемонията по представянето на машините е присъствал и президентът на страната Йовери Мусевени.
Южноафриканската компания "Туига сървисес енд лоджистикс" се намира на угандийския оръжеен пазар от 2011 г. До 2014 г. тя вече е доставила на Уганда 22 бронирани машини "Ньока". През тази година юаровците обявяват, че имат интерес да сглобяват машините си в Уганда, която е първата страна, закупила "Ньока".
Президентът Мусевени е заявил, че страната му планира да организира производството на бронирана стомана в едно от металургичните предприятия, защото в момента за "Ньока" се внася бронирана стомана от Швеция. Освен това Мусевене е обявил, че Уганда ще си сътрудничи с южноафриканските компании и в производството на катери за военната флотилия на езерото Виктория.
"Ньока" е разработена през първото десетилетие на XXI век от компанията IAD от Претория и е поредната модификация на известната южноафриканска бронирана машина "Мамба". Тя може да побира 11 души, от които двама са екипаж. Противоминната защита издържа на експлозия под пода на машината, еквивалентна на 7 кг тротил. Съществува и по-тежък вариант "Ньока МК2", известна още като "Масмак". Тя също е с колесна формула 4х4, но тежи 15 тона. Имало е планове да бъде произвеждана в Саудитска Арабия, но няма информация това да се е случило.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ