23 Април 2024вторник17:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Австралия създаде катер за островни държави

/ брой: 158

автор:Дума

visibility 1367

Австралийската корабостроителна компания "Аустал" е започнала изпитанията на първия стражеви катер от клас "Гардиан", поръчан от правителството на Зеления континент в рамките на програмата на строителството на 21 катера за 13 островни държави от Тихия океан. Първият катер, наречен "Тед Диро", е предназначен за Папуа Нова Гвинея. Програмата на австралийското правителство е на стойност над 300 млн. автралийски долара за катерите и отделно още 25 млн. за техническа поддръжка на катерите за първите седем години от експлоатацията им. От тях четири катера са за Папуа Нова Гвинея, по два са за Източен Тимор, Фиджи, Микронезия, Тонга и Соломоновите острови, а по един ще получат Тувалу, Кирибати, Самоа, Вануату, Палау, Маршаловите острови и остров Кук.
Тези катери трябва да заменят други 22 от клас "Пасифик форум", построени за 12 островни държави, без Източен Тимор", в периода 1987-1997 г. и завършващи срока си на експлоатация. Всички разходи, включително обучението на моряците, ремонтът и други за срок от 30 години ще бъдат покрити от австралийския бюджет.
Катерите от клас "Гардиан" имат алуминиеви корпуси, дълги са 39,5 м, широки са 8 м и газят 2,5 м. Имат два американски дизелови двигателя "Катерпилър" и развиват максимална скорост от 20 възела, вместимостта им е 23 души. Щатното въоръжение е само картечно, съобщава bmpd. Всички катери трябва да бъдат доставени на клиентите до края на 2023 г.

1/3 у нас взимат под 1000 лева

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 77

Бум на заболели от коклюш

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 77

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 302

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 277

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 272

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 299

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ