24 Април 2024сряда15:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Киев с нови оръжейни разработки

Украинският военнопромишлен комплекс представи нова самоходна гаубица и тактически ракетен комплекс

/ брой: 158

автор:Георги Георгиев

visibility 2194

Нова самоходна артилерийска установка (САУ) на автомобилно шаси КрАЗ и демонстратор на тактическия ракетен комплекс "Гром-2" показа миналата седмица украинският военнопромишлен комплекс. Очаква се двата образеца да бъдат представени на 24 август в Киев по време на военния парад в Деня на независимостта на Украйна.
Гаубицата с натовски калибър 155 мм носи името "Богдан" и е базирана на бронирано шаси на тежък камион КрАЗ. Показаната САУ обаче беше жестоко критикувана както от украински, така и от руски специалисти. Според тях конструкторите са създали своеобразен "франкенщайн" с използването на части от съветската 152-мм буксируема гаубица "Мста-Б", допълнена с двукамерен дулен спирач от по-старата гаубица Д-20. Поради това се оспорват и заявените характеристики, например максимална далечина на стрелбата от над 40 км с обикновени снаряди и 50 км с активно-реактивни. Експертите на сайта за военна информация bmpd отбелязват, че гаубицата няма автомат за зареждане, а пултът за управление на стрелбата на "Сименс" е взет от гражданско промишлено оборудване. Други елементи на САУ "Богдан" са били взети от полската самоходна гаубица "Крил".
Втората представена разработка - ракетният тактически комплекс "Гром-2", е известна сравнително отдавна. Той е създаден с финансиране от Саудитска Арабия в размер на 300 млн. долара, която е поръчала и разработката му. Засега е готова само самоходната пускова установка с контейнерите за двете балистични ракети, които обаче все още не са показвани публично и не е известно в какъв етап на разработване се намират. Известно е, че през 2017 г. при изпитания на двигателя за ракетите той се е взривил.
Самоходното шаси е специална разработка с колесна формула 10х10 и е създадено в Харковския завод за транспортно оборудване. Двигателят и трансмисията на транспортното средство са западно производство. 


Снимка Служба за безопасност на Украйна
Опитен образец на самоходната 155-мм гаубица "Богдан" на шаси КрАЗ

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 262

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 230

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 305

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ