Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Оръжие

Киев с нови оръжейни разработки

Украинският военнопромишлен комплекс представи нова самоходна гаубица и тактически ракетен комплекс

Георги Георгиев

16. Август 2018 , брой: 158   126   0
Снимка
Снимка Юрий Бирюков
Демонстратор на пускова установка за тактическия ракетен комплекс "Гром-2"

Нова самоходна артилерийска установка (САУ) на автомобилно шаси КрАЗ и демонстратор на тактическия ракетен комплекс "Гром-2" показа миналата седмица украинският военнопромишлен комплекс. Очаква се двата образеца да бъдат представени на 24 август в Киев по време на военния парад в Деня на независимостта на Украйна.
Гаубицата с натовски калибър 155 мм носи името "Богдан" и е базирана на бронирано шаси на тежък камион КрАЗ. Показаната САУ обаче беше жестоко критикувана както от украински, така и от руски специалисти. Според тях конструкторите са създали своеобразен "франкенщайн" с използването на части от съветската 152-мм буксируема гаубица "Мста-Б", допълнена с двукамерен дулен спирач от по-старата гаубица Д-20. Поради това се оспорват и заявените характеристики, например максимална далечина на стрелбата от над 40 км с обикновени снаряди и 50 км с активно-реактивни. Експертите на сайта за военна информация bmpd отбелязват, че гаубицата няма автомат за зареждане, а пултът за управление на стрелбата на "Сименс" е взет от гражданско промишлено оборудване. Други елементи на САУ "Богдан" са били взети от полската самоходна гаубица "Крил".
Втората представена разработка - ракетният тактически комплекс "Гром-2", е известна сравнително отдавна. Той е създаден с финансиране от Саудитска Арабия в размер на 300 млн. долара, която е поръчала и разработката му. Засега е готова само самоходната пускова установка с контейнерите за двете балистични ракети, които обаче все още не са показвани публично и не е известно в какъв етап на разработване се намират. Известно е, че през 2017 г. при изпитания на двигателя за ракетите той се е взривил.
Самоходното шаси е специална разработка с колесна формула 10х10 и е създадено в Харковския завод за транспортно оборудване. Двигателят и трансмисията на транспортното средство са западно производство. 


Снимка Служба за безопасност на Украйна
Опитен образец на самоходната 155-мм гаубица "Богдан" на шаси КрАЗ

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"