04 Май 2024събота04:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Нина Ставрева:

Мой приоритет е каварненци да живеят спокойно и добре

Възможно е да се прави активна социална политика, въпреки спънките на властимащите, твърди кметът на община Каварна

/ брой: 158

автор:Юлия Кулинска

visibility 1512

Нина Ставрева е родена във Варна, където е завършила Икономическия университет. Магистър е по аграрна икономика и педагогика. От 1997 г. работи в Професионалната земеделска гимназия "К. Тимирязев" в Каварна като учител по икономически дисциплини. Член е на БСП от 2007 г., като от 2009 до 2011 г. е общински лидер на МО. От 2013 г. е председател на Обединението на жените социалистки в града. Била е общински съветник и председател на постоянната комисия "Духовни дейности - образование, култура и проблеми на младежта". Ставрева е кмет на община на Каварна, издигната от БСП.

"Винаги ще помня завета на мама, че ако днес накараш дори един човек да се усмихне, значи денят ти е бил пълноценен"

- Г-жо Ставрева, в началото на месеца правителството разпредели 111 млн. лева на някои общини. Каварна получи ли някаква част от тези пари?
- Кабинетът разпредели милионите на общини, управлявани от ГЕРБ и от ДПС. Вече трета година община Каварна е ощетена. Лани изпратихме аргументирано писмо до Министерството на финансите за допълнително финансиране на обществено значими обекти, за да можем да ги реализираме. Както и тази година, "получихме"... нула лева. Решението на правителството е безпринципно и дискриминационно, защото общините, чиито кметове са от БСП, винаги са пренебрегвани. По места ние не делим хората по това от коя партия са, защото всички са жители на България.  С постановлението си правителството ощети близо 2 милиона българи.
- Цветан Цветанов обяви наскоро, че ГEРБ ще "краде" кметове на БСП. Има ли намеци за подобно нещо към вас?
- Не, няма, но чета в медиите, че вече имало подобни индикации към колеги. Дори и да ми отравят най-любезната покана, това няма как да се случи. Аз съм трето поколение социалист, възпитавам четвърто у дома. Дъщеря ми стана член на МО на 18-ия си рожден ден и това беше желан от нея подарък. Родителите ми винаги са ме възпитавали да държа на достойнството си, да не предавам, да знам кое е добро и кое е лошо. Израснала съм с идеите на БСП и каквито и покани да бъдат отправяни от ГЕРБ, няма как да ме развълнуват. Член съм на БСП от 11 години и ще остана такава, докато ме има.
- БСП представи проекта "Визия за България". Как ще коментирате предложението държавата да е регулатор и гарант във всички важни сфери - социална, образование, здравеопазване и т.н?
- Изключително съществена трябва да е ролята на държавата във всички сектори на обществено-икономическия ни живот, но тя е особена важна и незаменима в трите сфери, които изброихте, защото са особено чувствителни и засягат всички нас. За съжаление през годините на прехода държавата абдикира от задълженията си. В последните години властта прехвърля все повече отговорности на общините, без да ги осигурява финансово. Така затруднява местната власт и това особено силно се усеща в общините, които се управляват от кметове на БСП. Социалистите отдавна сме доказали, че сме единствената алтернатива на ГЕРБ. Чрез дискусии и мнения на експерти по интересните теми и идеи, заложени във "Визия за България", показваме, че искаме страната ни да тръгне по нов път и сме наистина алтернатива на системата, а не на една партия, пък била тя и управляваща. Нужна е категорична промяна във всички сектори и то с участието на наистина социална държава с ясни и равни правила, с равен достъп до безплатно здравеопазване и до качествено образование на всички деца.
- Скоро се навършват три години откакто каварненци ви избраха за кмет. Кои от техните проблеми успяхте да решите за това време?
- Винаги ще помня завета на майка ми, че човек трябва да стреми да прави добро. И ако днес накараш дори един човек да се усмихне, значи денят ти е бил пълноценен. Мотото на моята кампания беше грижа и отношение към хората и открито управление. И три години след избирането ми за кмет продължавам да изпълнявам приоритета, който бях извела по време на предизборната си кампания и от който бях категорична, че няма да отстъпя. Изпълних ангажимента си да запазим общинската болница, въпреки усилията на държавата да закрива малките лечебни заведения. Вярно, трудно е, защото ако общината не предоставя ежемесечни субсидии на болницата, тя наистина няма как да оцелее. Здравното заведение е първото догранично и обслужва над 20 000 човека в общините Каварна и Шабла. Важно за мен беше да се погрижа за хората, които живеят в селата. Докато в тези, които са край морето, живот все още има, в останалите картината е много тъжна - полуразрушени къщи, буренясали дворове, липса на всякаква здравна помощ. Към МБАЛ в Каварна създадохме "зелена линейка", която с лекар посещава на място възрастните хора в цялата община, разговаря с тях и им помага. Създадохме общинско предприятие, чиято дейност е чистота, озеленяване и ниско строителство. В него работят постоянно 20 души. Всеки понеделник имам приемен ден, в който се срещам е разговарям с хората очи в очи, защото така най-вече си личи кога сме искрени и кога не.
През 2016 г. подадохме три проекта към ДФ "Земеделие" и вече имаме подписани договори за около 12 км общинска пътна мрежа за 5,86 млн. лв. Проектът обхваща улици в Каварна и село Божурец и водопроводи в 4 населени места. През март т.г. подписахме договор с фонда за 1,74 млн. лв. европейско финансиране на проект за ремонт на пътища в Каварна за изграждане на 9363,1 кв.м улична мрежа и 2342,63 кв.м тротоари в Божурец и Каварна. През миналия месец предадохме още три проекта, които включват разширяване и рехабилитация на градския парк в Каварна. Ако те бъдат одобрени, най-голямото средно училище "Ст. Караджа" ще бъде изцяло ремонтирано, а дворът му - обновен. Фонтанът в централната градска част също ще бъде реконструиран. Ще бъде изградена нова спортна площадка.
За да задържим младите хора в общината, особено внимание обръщаме на културата и спорта. Всичко, което е направено през годините, което е съхранено, се доразвива, защото, ние от БСП, сме чужди на думата реваншизъм. В Каварна винаги е имало активни спортни клубове, с призови места,  световни и републикански шампиони. Добре са развити кикбоксът, каратето, хандбалът. Продължава да съществува и футболният клуб "Калиакра". Европейското състезание по корабомоделизъм се проведе в Каварна и от него имаме европейски медалист. Имаме много добра спортна база, на която в момента тренират състезателките до 12 години от националния отбор по синхронно плуване.
Отправихме предложение Каварна да бъде европейска столица на спорта през 2019 г. Мотото на кампанията ни е "Да спортуваш е модерно".
- Кои са трите неща, с които най се гордеете като кмет на община Каварна?
- Хората, които ме познават, знаят, че моето верую е "труд, постоянство и упоритост". Още помня думите на бившия градоначалник на Каварна Атанас Белчев, който в началото на мандата ми каза, че трябва да следвам принципа "няма начин да няма начин, за всичко има решение". Първото нещо, с което се гордея, е уникално и приказно място, в което живея - моята община Каварна. Имаме си всичко - море, планински скатове, минерална вода, култура, история, съхранена природа. Гордея се, че през 2016 г. възстановихме разкопките на Чиракман, които бяха спрени от 10 години. За 15-и път археолози с ръководител доц. Бони Петрунова търсят артефакти в района на Калиакра и всяка година намират нови.
Гордея се, че още през 2016 г. премахнахме таксите за децата в 7-те детските градини и сега тя е символична от 2 лв. за около 500 деца. Показахме, че когато искаш да правиш активна социална политика, начини се намират. Доказах, че когато приоритет са ми младите хора и децата, всичко е възможно. Вече има 4 семейства, едното от които е с 3 деца, които се завърнаха от чужбина и живеят тук.
А третата ми гордост е новата европейска визия на морската зона в Каварна, която само за две години направихме съвсем различна и както казаха гости на Каварна "тук вече мирише на туризъм". Това също беше поет от мен ангажимент, когато станах кмет, защото години наред на плажа нямаше вода. Още през 2016 година направихме канализация и водопровод. Плажът си има добър стопанин, който стриктно си изпълнява ангажиментите, разписани в договора му с Министерството на транспорта. Тази година гости посреща и хотелът на брега, който стоеше недовършен от 2007 г. Имаме индикации, че скоро ще бъде приключено и строителството на още два. Всичко това означава, че инвеститорите се завръщат, което е добра оценка за работата на местната власт.
- Туристическият сезон е в разгара си.  Говори се за отлив на руските туристи от нашето Черноморие. Случва ли се това в Каварна и как общината среща своите гости?
- Тенденцията за отлив на руски туристи не се отнася за Каварна. Имаме много гости от Русия, но прави впечатление повишеният брой на румънските туристи, които тази година са най-много. На плажа вече се чува и словашка, унгарска, финландска реч. В общината има прекрасни условия за развитие на семейна почивка и то особено на семейства с малки деца. Към момента сме постигнали нивата по брой туристи и нощувки от миналата година. Към 30 юни броят на хората, които прекараха в Каварна своята почивка, беше около 15 000. Вече сме изпълнили плана за приходите на 45 процента. За септември имаме резервации в почти всички къщи за гости и хотели и сме убедени, ще реализираме планираните приходи.
По данни на НСИ за 2106 г. общината е на първо място в Добричка област по инвестиции, които са 141 млн. евро, част от тях са за туризъм. През миналата година един от големите инвеститори предложи изграждането на аквапарк. Той получи подкрепата на общината и атракцията вече е факт. Аквапаркът е разположен на 10 дка, има 5 пързалки, а собственикът има инвестиционно намерение да го разшири. За 36 месеца той увеличи два пъти легловата си база, направи и екшънпарка, който е вторият по големина в България след софийския. Най-хубавото е, че в общинската администрация има депозирани проекти за изграждане на нови хотели, които ще увеличат още приходите. Но освен на морския Каварна има потенциал за развитие и на селски, културен, спортен и исторически туризъм. Ще продължим да работим, за да превърнем Каварна в добро място за живеене, а каварненци да просперират и да са горди жители на своята община.



 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1078

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1053

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 973

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1095

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 1266

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1085

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1031

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1236

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1056

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1176

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ