26 Април 2024петък14:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Двойно ще поскъпне „Гражданска отговорност”

Увеличението може да стигне 100%, прогнозираха от бранша

/ брой: 158

автор:Дума

visibility 854

Цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" расте и ще продължи да расте, поскъпването може да е двойно - със 100%. И ако досега хората са плащали 200 лв., полицата ще стане 400 лв., ако са плащали 300 лв. - тя ще стане 600 лв. Това обяви вчера пред БТВ председателят на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) Светла Несторова, която заяви, че досега тя е недостатъчна и застрахователните компании бележат загуби в тази област. По думите й цената на задължителната полица ще продължи да расте и заради решението на ВКС да се увеличат лицата, които имат право на изплащания. Тя прогнозира поскъпване до 100%. "Причината за това е, че пазарът е безкрайно регулиран. Ограничен брой компании предлагат една застраховка, която е с едно и също покритие, което означава, че пазарът не работи като пазар. Не може да се влияе на цената. Тя е недостатъчна. Компаниите трупат загуби", обясни Несторова.
"Съвсем наскоро КФН публикува доклад, в който ясно демонстрира, че премиите по "Гражданска отговорност" не са достатъчни и не могат да покрият реалния размер на риска и настъпващите щети. Какво се случва, когато се продава под себестойност, можем да видим в казуса със ЗК "Олимпик", каза Несторова пред "Блумбърг тв България". Тя предупреди, че когато "една такава компания има такъв бизнес и в него рисковите премии не са достатъчни, такива са последствията". В такъв случай индустрията не може до безкрайност да кредитира този риск", смята председателят на АБЗ. Тя посъветва клиентите да се интересуват от застрахователните компании и да гледат информацията за тях, която е публична. "Много е важно засегнатите от фалита на застрахователната кипърска компания "Олимпик" да сключат нови полици възможно най-бързо до 18 август, за да са покрити и защитени", коментира Несторова фалита на кипърското дружество и напомни, че то не е член на АБЗ.
"Всеки съвет, който мога да направя, е по-скоро съвет към потребителите. От събота сутринта (19 август) тези, които са сключили полица със ЗК "Олимпик", след тази дата няма да имат застрахователно покритие. Те трябва да се свържат със своя посредник и до петък да сключат застраховка с друг лицензиран застраховател. В противен случай ще останат без покритие. Не трябва да остават без покритие, защото последствията за това са много сериозни както от гледна точка на защита, така и от законова гледна точка", заяви председателят на АБЗ. Несторова увери, че съществуващата мрежа от застрахователни компании и посредници ще позволи да се сключат за няколко дни полици за 198 хиляди автомобила.
"За неизплатената част от полицата, направена в ЗК "Олимпик", клиентите имат право да получат онази част от премията си, която се отнася за периода след 18 август. Само че затова те трябва да кандидатстват пред фалиралата компания и "ликвидаторите да работят в тази посока", информира тя. Председателят на АБЗ информира, че клиентите трябва да знаят, че възстановяването на такива средства не е гарантирано.


Снимка БТВ
Светла Несторова




 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 235

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 216

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 193

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 217

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ