Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

България

Държавата се сети да прави хранилище за електронните данни

Ростислава Иванова

16. Август 2018 , брой: 158   119   0На шестия ден от срива в Търговския регистър правителството излезе с идеята да създаде "мега хранилище" с електронни данни, където всеки държавен регистър да прави копие на своята информация. Предложението направи вицепремиерът Томислав Дончев на вчерашното заседание на МС. Премиерът Бойко Борисов заяви, че това ще е "един склад", в който да отива информацията от всеки регистър, и нареди да се въведе надзор, както има в строителството. "Това трябва да го отрегулираме, защото фирмите, които участват с най-ниските цени, впоследствие слагат и калпавите дискове", констатира Борисов.
Дончев пък докладва, че вече работят справките за актуалното състояние на фирмите и юридическите лица с нестопанска цел. Вицепремиерът подчерта, че "става дума за 25 терабайта информация - огромни масиви от данни", които трябвало да бъдат възстановени. До няколко дни всички функционалности на регистъра би трябвало да са достъпни. "Кризата е голяма, но това е само един от регистрите в държавата. От понеделник Държавната агенция "Електронно управление" прави одит на софтуерното и хардуерно осигуряване на абсолютно всички информационни системи. До края на седмицата ще имаме доклад. Най-важното обаче по нормативно изискване е всеки подобен регистър, всяка база от данни да е двойно и тройно осигурена. Информацията трябва да се записва на два сървъра и допълнително да се архивира", сети се вицепремиерът. Той обеща до 10 дни да предложи решение за единното хранилище, където всеки държавен регистър още веднъж да си прави копие от информацията. "Сривът показва колко крехка и уязвима е цялата система, когато мигрираме към решения от типа е-управление. Суровата истина е, че, ако не искаме повече подобни кризи, ще трябва да отделяме повече пари, включително и за киберсигурност", каза Дончев.
Междувременно екссъветникът за е-управление на вицепремиера Румяна Бъчварова във втория кабинет на Борисов Божидар Божинов припомни, че от година и половина има решение на МС за държавен регистър с резервни копия на електронни данни, дори е приета пътна карта и е осигурено финансиране.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"