19 Април 2024петък19:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП настоя за оставките на Цецка Цачева и Зорница Даскалова

Още през февруари правосъдният министър е уведомена, че шефката на АВ нарушава трудовата дисциплина

/ брой: 158

автор:Павлета Давидова

visibility 1489

За незабавното отстраняване на правосъдния министър Цецка Цачева и на изпълнителния директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова настояха вчера от БСП. Повод за искането е сривът на Търговския регистър, който вече седмица не функционира нормално, а причините продължават да са неясни. Отговори за проблема и последствията социалистите очакват от вицепремиера Томислав Дончев, тъй като Цачева и Даскалова незабавно трябва да понесат отговорност, стана ясно от думите на зам.-председателя на ПГ "БСП за България" Крум Зарков.
"Безпрецедентната криза с един от най-важните електронни регистри не може да остане просто така. Щетите за фирмите и юридическите лица, които са пряко засегнати от срива на базата данни, тепърва ще се изясняват, но последиците за бизнес климата, за доверието в институциите и способността на държавата да изгради ефективно електронно управление са трагични", категоричен бе Зарков. Той настоя, че пряката отговорност е на шефката на Агенцията, която е допуснала всичко това да се случи. Според него обаче политическата отговорност е на Цачева, защото е била запозната отдавна с неадекватността в управлението на АВ и не е взела мерки.
Зарков отбеляза, че от февруари Цачева не изпълнява ангажиментите си по закон, защото не е предприела никакви действия срещу Даскалова. Още тогава министърът е получила доклад от Инспектората към правосъдното министерство, в който се предлага Даскалова да бъде дисциплинарно санкционирана по чл.187, ал.1 от Кодекса на труда. От думите на Зарков стана ясно, че шефката на АВ не е изпълнявала трудовите си задължения, предвидени в закона.
От БСП изтъкват, че съобщенията на АВ не само не са внесли яснота, а още повече са замъглили ситуацията и са създали условия за паника. Не сме далеч от мисълта, че първоначалното внушение за хакерска атака имаше за цел да прикрие некомпетентостта и небрежността при поддържането на този регистър, коментира Зарков.
Зам.-председателят на БСП Деница Златева констатира, че кризата с ТР е резултат от некомпетентността на отговорните институции. Тя попита дали е вярно, че от август 2017 до юни т.г. АВ е оставена без обслужване на сървърите, дисковите устройства и устройствата за архивиране и е правено само аварийно. "Вярно ли е, че поради забавяне от почти три седмици на вписванията на заявления в ТР, при регламентиран 3-дневен срок, е закъсняла поръчката за надграждане на капацитета на сървърите и архивиращите устройства", попита тя. Златева настоя за информация има ли разписана политика за управление и сигурност на информацията, спазва ли се тя, кога последно е била одитирана и от кого, както и какви са предписанията на одитиращата институция. Има ли архив на Агенцията и къде се съхранява той, е друг въпрос, чийто отговор търси БСП. От заседанието на МС стана ясно, че Държавната агенция "Електронно управление" започва да прави одит на всички информационни системи, затова резонният въпрос е какво са правили до момента, обясни зам.-председателят на БСП.
Даскалова си призна, че не знае какви са причините за срива в Търговския регистър. Направи го на специална пресконференция, свикана извънредно в часа, за който БСП бе обявила своята среща с медиите по темата. Даскалова обясни, че фирмата по поддръжката на системата още не е представила анализа за причините за срива и предприетите действия. Най-важното е да се възстанови функционалността на регистъра, да се възстановят системите и стопанският оборот на държавата, а после ще се занимаем с разследването, повтаряше шефката на агенцията. Тя така и не даде срок кога ще бъде възстановен пълният обем на регистъра. Това можело да стане не по-рано от другата седмица. Според нея няма повод за притеснения, че информацията е изчезнала или манипулирана.
На въпрос кога ще си подаде оставката Даскалова каза, че "за съжаление, сега е нужна в тази кризисна ситуация, а когато дойде време за оставки, ще разберат всички, това е политическо решение". Даскалова се оправда с думите, че "никой не е застрахован" от такъв срив, а с култовото изречение "Случват се такива неща" предизвика откровен смях.
Фирма "Лирекс", поддържаща ТР, съобщи вчера, че "става дума за технически проблем - това, което е известно към момента, дефектирали дискови устройства, или както казват хората - изгорели".



Шефката дерибействала по казуса с "Дунарит"

В края на миналата година в Инспектората към правосъдното министерство е подаден сигнал срещу Зорница Даскалова в качеството й на шеф на АВ. Поводът е самоуправство и опит да налага личното си мнение над бивша подчинена, увери се ДУМА от документите по случая. Става ясно, че Даскалова оказва натиск как да се реши казусът с "Дунарит".
Проверката е извършена от главен инспектор Веселин Войнов, а докладът е предаден в края на февруари. Екслужителката на Агенцията Гергана Пейчевска се оплаква, че Даскалова системно не изпълнява и дори нарушава трудовите си задължения. "Изброени са редица докладни записки, от които според г-жа Пейчевска е видно, че г-жа Даскалова не познава нормативните актове или счита, че не следва да ги спазва", пише в доклада. Сигнализира се, че шефката на АВ не провежда конкурси за длъжностни лица по регистрацията, макар да има ръст на щата с 14 бройки. Пейчевска подозира, че като "вариант за разпределение на парични средства в края на финансовата година" Даскалова неколкократно е променяла мнението си за полагане на извънреден труд. Шефката на Агенцията е оглавявала и конкурсната комисия за назначения, което може да е конфликт на интереси - възраженията срещу решенията се подават до изпълнителния директор на ведомството, т.е. до самата нея.
Пейчевска била заплашвана, "че ще хвърчи" ако не изпълнява телефонните нареждания "какво точно да се постанови по заявлението, постъпило по партидата на "Дунарит". Според Пейчевска то било незаконосъобразно, но поведението на шефката й било в унисон с нейни предходни заявки, че "ще се уволняваме, независимо от това законно ли е или не, ако не стават нещата както ги разпорежда".
Припомняме, че в "Дунарит" се бе прицелил Делян Пеевски, за чието протеже е смятана Даскалова. Фирмата попадна в заплетена ситуация, след като бе блокирано вписването на новите й собственици. Бизнесменът Емилиян Гебрев опита да придобие русенското предприятие от "Кемира", свързвана с Цветан Василев. Близкото до Пеевски дружество "Виафот инвестмънт България" обаче блокира продажбата в ролята си на кредитор. Държавата опита да се намеси, като дори имаше идеи за одържавяване на предприятието. Завъртя се истинска съдебна сага с вписването на различни стъпки от сделките в Търговския регистър.
Докато беше в КЗК, именно при Даскалова се бяха концентрирали голяма част от преписките, засягащи интереси на Делян Пеевски и свързани с него. Тогава от КЗК обясниха този факт като съвпадение и без особено значение.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ