Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Септември 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

България

От 1500 до 3000 лв. ще са добавките за млади учени

Ростислава Иванова

16. Август 2018 , брой: 158   131   0Държавата ще връща млади учени с добавки от 1500 до 3000 лв. към заплатите за постдокторанти, ако работят в държавни научни и образователни институции. Отделно стипендиите на докторанти ще бъдат увеличени и ще има стимулиране на млади учени. 5 млн. лв. на година пък ще е стойността на програмата за млади учени и постдокторанти. Това съобщиха след вчерашното заседание на Министерския съвет просветният министър Красимир Вълчев и шефът на БАН Юлиян Ревалски.
Правителството одобри постановление за условията и реда за предоставяне на стипендии на докторантите. Програмите за финансиране са 11 и са на обща стойност 61 млн. лв. Повечето дейности са с 3-годишен срок на изпълнение. За тази година са предвидени 18 млн. лв. от бюджета за стартиране на изпълнението на част от програмите. С 3 млн. лв. на година ще бъдат увеличени стипендиите на докторантите, обясни Вълчев.
Той отчете, че в последните години докторантите се увеличават, но много от организациите и училищата били с ниска оценка. Затова МО предлага диференциран подход - "там, където в най-голяма степен докторантите са ангажирани с научна дейност, да получат такива средства", уточни министърът. По компонента за млади учени ще бъдат предоставяни от 200 до 500 лв. допълнително, ако съответният учен има трудово правоотношение, и до 900 лв., ако няма такова. В момента стипендията за докторант е 500 лв. Ревалски пък заяви, че за първи път от 30 години насам държавата има политика за спиране на изтичането на мозъци.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"