20 Април 2024събота11:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сцена

Форум

Очи в очи с театъра

/ брой: 159

автор:Дума

visibility 46

Стотици събития в 15 български града на разнообразни места - от стандартните сцени в театрите през барове, музикални зали, търговски центрове, кина, галерии, алтернативни места, ще отпразнуват театралното изкуство и шестата Нощ на театрите. Програмата по традиция ще започне от сутринта на 17 ноември и ще продължи и след полунощ, научи ДУМА от екипа.
Нощните персонажи ще са колоритни, темпераменти и още по-вдъхновени да застанат очи в очи със своята публика. Такава ще е и специалната фотосесия, в която традиционно участват всички творци, посветили се на европейския театрален форум. Тази година пред обектива на фотографката Диляна Флорентин застават любимите актьори Владо Пенев, Юлиан Вергов, Владо Карамазов, Ованес Торосян, Иван Бърнев, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Христо Мутафчиев, Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Луиза Григорова, Силвия Петкова, Весела Бабинова, Койна Русева и Рая Пеева, световноизвестният български диригент Максим Ешкенази, прима балерината Марта Петкова и премиер солистът Никола Хаджитанев от Софийската опера и балет. Творческата концепция за цветните "персонажи" е на "The Smarts". Фотографиите ще бъдат включени в изложба на няколко места в София и Пловдив, сред които са Националната библиотека, България мол и Мол Пловдив.
Чатботът на Владо Карамазов във вайбър ще е информационен канал на шестото издание на европейската инициатива. Там всички почитатели на театралното изкуство ще намерят подробна информация за събитията, включени в програмата на Нощта, за посланиците и специалните проекти. Чатбот платформата Владроб Кънекто във вайбър e последно поколение дигитален асистент, отговарящ на всички изисквания за безпроблемно и бързо намиране на информация.
Интерактивна инсталация на комуникативно място в София, което все още се пази в тайна, ще покаже живота на посланиците на инициативата. Всеки ще може да застане очи в очи с тях и да погледне през техните очи. Кадрите в инсталацията ще бъдат POV и ще разкрият различни моменти от всекидневието на актьорите - репетиции, подготовка за представление, минаване на текст, грим и др.
Нощ на театрите започна да се провежда в България преди 6 години благодарение на фондация "Арт проджектс" и фондация "Асоциация информбюро", които обединиха усилията си да реализират една доказала се в европейската практика платформа. Инициативата веднага стана част от "Европейска нощ на театъра" и много бързо събра всички, имащи отношение към театъра и сцената, създаде и показа качественото театрално изкуство във всичките му институционални и неинституционални форми, без граници и без езикови, религиозни или етнически бариери.
Нощта на театрите тази година e на 17 ноември в 15 български града и едновременно в 11 европейски държави. Зад идеята на платформата стои Елеонора Роси от Франция. Нейният концептуален план се нарича "La Nuite - The Intercultural Night Of European Theater" и е обнародван официално в Париж на 5 октомври 2009 г. В тази Нощ театърът се превръща в основна тема и събира по едно и също време всички, които го обичат. Освен спектакли в театрите и на алтернативни места ще се състоят множество срещи, дискусии, изложби, концерти, разходки зад кулисите, контакти и нови възможности за сближаване на театъра с неговата публика.
Нощ на театрите 2018 е част от програмата "Културен календар" на Столичната община и се осъществява с подкрепата на Министерството на културата и Съюза на артистите в България. Международен партньор на инициативата е асоциация "Европейска нощ на театъра".

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ