28 Март 2024четвъртък21:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Булевард: Срещи

СВЕТЛА ДУКАТЕВА:

Песента дава упование в най-трудните моменти

Обичам да пея композиции от всички наши фолклорни области. Всяка от тях носи обаянието на различно цвете, казва младата певица, носителка на първа награда от "Пирин фолк 2017"

/ брой: 159

автор:Надежда Ушева

visibility 1681

СВЕТЛА ДУКАТЕВА е родена на 6 февруари 1994 г. в Смолян. Завършва гимназия в родния си град и пее 12 години в ДЮФА "Орфей", Смолян. Израснала е в музикално семейство. Завършва висше образование в СУ "Св. Климент Охридски" със специалност  музикална педагогика и в момента учи магистратура. Носителка е на много награди от България и чужбина. Учители през годините са й били Марияна Каранлъкова и Светла Караджова. През 2017 г. взима участие на "Пирин фолк" в Сандански в Конкурса за авторска македонска песен с "Българско хоро", с която печели първа награда на фестивала. Тази година също ще участва в Конкурса за авторска македонска песен с "Молитва на мама" (муз. и ар. Иван Йосифов, т. Христина Димова).

"Всяка българска кръв кипва, когато чуе звуците на народната ни песен"

- Здравейте, ще участвате за втори път на "Пирин фолк" в Сандански, с какви чувства се връщате отново на сцената? Миналата година станахте носителка на голямата награда на конкурса.
- Наградата от "Пирин фолк 2017" в Сандански бе признание за моя седемнадесетгодишен труд. Когато бях на седем години, се записах в Детско-юношеския фолклорен ансамбъл "Орфей" в Смолян по собствено желание. Силно вярвах, че един ден ще успея. Имаше момент, в който в мен се появи колебание, защото много мои близки - семейство и приятели, смятаха, че пеенето може да е само хоби и трябва да се насоча към някоя "по-сериозна" професия. Точно тогава дойде и първата ми голяма награда на фолклорния конкурс "Рожен" през 2006 г. Тази награда затвърди в мен увереността да работя упорито и да се развивам като творец. Сега, години по-късно, когато наистина смятам, че тръгнах по верния път, дори за миг не съм съжалила за своя избор. Голямата награда на "Пирин фолк" в Сандански, освен удовлетворение за мен е и голяма отговорност, защото ме задължава тази година да дам още повече от себе си. С нетърпение очаквам "Пирин фолк 2018", който ще се проведе на 24, 25 и 26 август в Летния театър в Сандански.
- Сега с каква песен ще се изявите? Какви са очакванията ви?
- Отново избрах да работя с миналогодишния екип, а именно композиторът Иван Йосифов и текстопистката Христина Димова. С тях заложихме на лиричен текст, с послание към сънародниците ни в чужбина... Останалото ще запазя в тайна.
- Толкова сте млада, а вече сте притежателка на много отличия, които са израз на признание и добра оценка. Коя е най-ценната награда за вас досега?
- Всеки жест, отправен към мен, всяко цвете, подарено от малко дете, споделянията и активността на хората в социалните мрежи, обажданията от баба и дядо, след всяко излъчване по телевизията, техните думи през сълзи, когато казват, че се гордеят с мен... Това е истинската награда! Благодарна съм за всичко това!
- Пеете красиви родопски композиции от вашия край, как извършвате подбора им? Някой помага ли ви при избора на песен?
- Обичам да изпълнявам песни от всички български фолклорни области. Всяка от тях носи обаянието на различно цвете, но наистина душата ми е в Родопа планина. Избирам песните сама, като слушам какво говори сърцето ми и му се доверявам. Така избрах и последната ми клипирана песен - "Калино, моя дощерьо", която се излъчва ексклузивно в ефира на "Фен фолк тв". Във видеото съм облечена с автентична носия от родопския край и танцьорите също. Включено е и изпълнение на гайда от този регион.
- Как се насочихте към музиката? Фактът, че сте от музикално семейство повлия ли за решението ви?
- Никога не съм била насочвана от семейството ми да се занимавам с музика. Моята майка е народна певица и доста често ме водеше с нея на концерти. Артистичността си, може би, съм наследила от покойния ми баща, който също е бил музикант и деец към читалище "Орфееви гори" в Смолян. Още от малка заобичах фолклора и най-вероятно това ме накара да се запиша в ансамбъла и да продължа по този невероятен път. В момента музиката ми дава сила, любов и ме прави много щастлива.
- Какво мислят за успехите ви вашите близки?  Подкрепят ли ви?
- Разбира се, че ме подкрепят. Радвам се, че моето семейство винаги е до мен и заедно празнуваме всичките ми успехи. Благодаря на Господ, че ме е дарил с такива хора.
- Как можем да запалим децата по народната песен?
- С Пътуващо читалище "Бащино огнище" и г-н Ивайло Шопски провеждаме уроци по родолюбие и български фолклор в училища из цялата страна. Целта ни е да пробудим в децата искрица българщина и любов към родното, което може да стане само чрез познание.
- А младежите увличат ли се по фолклора ни?
- Всяка българска кръв кипва, когато чуе звуците на българската народна песен. Тя радва и разплаква. С нея сме в делник и празник. Песента дава упование, дори в най-трудните моменти. Когато запея и на хорото се хванат хора от всички възрасти, виждам как лицата им грейват, а душите им ликуват. Така стана и миналата година в Сандански, докато бях на фестивала "Пирин фолк". Това ме накара да се почувствам истински щастлива!
- Имате ли други любими занимания, освен музиката? Хоби?
- В малкото свободно от професионални ангажименти време, което ми остава, обичам да готвя и да спортувам. Когато навън е хубаво, с приятели караме колело или практикуваме йога.
- Какви са амбициите ви? Как се виждате след пет години, да речем?
- Имам доста планове за живота си, но за мен на първо място са семейството и песента. Какво крие за нас утрешният ден, само Бог знае.
 
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ