Здраве
Яйцата всъщност са полезни?
/ брой: 159
След като години наред яйцата бяха обявявани като виновници за високия холестерол, от известно време стана ясно, че не само нямат чак такава вина за повишаване на лошия хорестерол, но дори са полезни. Толкова полезни, колкото са били в миналите векове, колкото са били полезни в годините на войните, та дори и до 60-те години на ХХ в.
"Британските яйца са най-добрият хранителен източник за здрава бременност", става ясно от публикацията MailOnline, в която се обяснява защо яйцата са най-добрата кръгла храна за здрава бременност. Нови изследвания обединили констатациите от 18 различни проучвания, разглеждащи детското здраве и консумацията на кокоши яйца. Новият доклад, публикуван в Network Health Digest, идва само две години след като правителството официално промени съвета си за бременни жени. Авторката Корделия Уудуърд, която е и диетолог, обяснява, че яйцата са "чист пакет от протеини, биологично достъпни хранителни вещества и един от малкото естествени източници на витамин D, който е жизненоважен по време на бременността. След мазната риба яйцата са храната, която осигуряват 3,7 микрограма витамин Д, а бременните трябва да получават дневно 10 микрограма от слънчевия витамин. Докладът заключава, че те могат да доставят повечето от основните хранителни вещества, необходими по време на бременност – желязо, йод, витамин B12, витамин D, фолиева киселина и холин. Витамин B12 помага да се поддържат здрави нервни и червени кръвни клетки.
Едно яйце има само 75 калории, но 7 г висококачествен протеин, 5 г мазнини и 1,6 г наситени мазнини, желязо, витамини, минерали и каротиноиди. Яйцето е електроцентрала от хранителни вещества като лутеин и зеаксантин – каротеноиди, които могат да намалят риска от свързана с възрастта макулна дегенерация, която е водеща причина за слепота при възрастните хора. Развитието на мозъка и паметта могат да бъдат подобрени от съдържанието на холин в яйцата.