18 Април 2024четвъртък09:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пътешествия

В сърцето на турския дисниленд

Забавленията и желанието отново да се върнете в "Isfanbul" са гарантирани

/ брой: 159

автор:Альона Нейкова

visibility 3541

Ако някой ви каже, че в Истанбул не може да си изкарате забавно в истинския смисъл на думата, не му вярвайте. Освен традиционните, задължителни за туристите исторически, архитектурни и културни паметници и забележителности, не бива да се пропускат и атракциите като прочутите Пеещи фонтани и знаменития аквариум "Sea Life" с площ над 8000 кв. м, пълен с невиждани акули и други риби, сред които най-спокойно плуват професионални гмуркачи. Но най-запомнящ се за малчуганите, а и за техните родители, ще е денят, прекаран в "Isfanbul". Не, няма грешка в изписването на името на страхотния парк за развлечения, известен още и като "Vialand". Всъщност явно тук има закачка между името на турския мегаполис и английското съществително "fun", което се превежда и като "приятно прекарано време".

Обикновено туроператорите осигуряват безплатен трансфер до парка. Но има и шатъли (бусчета) с логото му, които минават на всеки половин час през централни забележителности на града, за да закарат деца и родители на едно от най-желаните места за забавления в Истанбул. Ще са ви нужни повече от 6 часа, а най-добре планирайте за целта целия ден, за да имате възможност да се насладите на всички атракциони, издигнати на площ, равна на сто футболни игрища. Заедно с билета, който струва 139 лири за възрастни и 129 за деца между 3 и 14 г. (по-малките влизат с безплатен пропуск), ще получите и карта, която лесно ще ви ориентира за разположението на тематичните площадки. Най-добре е да я разгледате подробно, за да решите откъде да започнете с развлеченията съветват от "Партнер травел" - една от първите и водещи агенции, от 2001 г. предлагаща туристически услуги за Турция.
Тийнейджърите и по-безстрашните малчугани ще се зарадват най-много на "Кинг-конг", който по подобие на екстремната филмова сцена разлюлява на страховито разстояние от земята вагончето с хора, издавайки стряскащи звуци... А фантастичното внезапно спускане с лодка от 15-метрова платформа право в отворената паст на приказно същество никога няма да е достатъчно за феновете на "Викинг", които не ще се стреснат нито от чудовищата и напрегнатото изкачване по дървени платформи, нито пък от мокрите дрехи - задължителни за всеки участник във водното приключение. Трябва да си наистина абсолютен авантюрист, за да се качиш на зашеметяващо влакче - четвъртото най-голямо в света, развиващо скорост от 110 км/ч за 3 секунди! Ще си призная честно - никой от компанията ни не посмя да го пробва, за което съжалявам и до днес. Не е за хора с проблеми във вестибуларния апарат и грандиозната въртележка, която издига куражлиите на безумна височина и преобръща най-смелите на 360 градуса, но пък адреналинът и виковете са гарантирани. Незабравимо преживяване осигурява и непрекъснато въртящата се кръгла "лодка", спускаща се по река, която прилича на екстремен водопад, дълъг 700 метра.
Истанбул ще е в краката ви, ако превъзмогнете страха и се качите на Кулата на правосъдието. Опашката от чакащите за тази атракция обикновено е най-дълга. Но си заслужава, повярвайте. Щом опитате веднъж, ще ви се иска да повторите, при това - няколко пъти. Всички чанти, телефони и очила се оставят в специално обособени за целта кошници, защото каквито и да било аксесоари не са желателни на височина 50 метра. Първо ще седнете в огромни кресла, служители проверяват дали сте се закопчали правилно, след това бавно ви издигат към небето и се чувствате като птица. Прехласнати по гледката, със сигурност ще се изненадате от неочаквано рязкото спускане към основата на съоръжението. Оказва се обаче, че сте едва на половината разстояние, необходимо, за да стъпите на краката си. Няма да крия - станах свидетел как на млада жена й прилошава от това изпитание на нерви и тестване дали не страдате от акрофобия. Но за подобни случаи са подсигурени медицински екипи, които са на постоянно разположение на по-фините натури.
Въртележка, по-различна от всички, които познавате, ще ви пренесе в детските ви години. С капацитет от 40 души и диаметър 20 метра приказната люлка ще ви издигне до върха в градината на османския дворец. След това може да се потопите в историята на Истанбул, за да се убедите колко фантастично може да бъде миналото на този днешен мегаполис. "Към 1453-та, моля" - ще бъде вашата заповед, за да се превърнете в свидетели на великите постижения на древния град. Тук думите не стигат, трябва сами да пожелаете да станете част от мечтите на Мехмед Завоевателя...
За тези и някои други забавления обаче има ограничения - допускат се само онези, които са пораснали над 134 см. Но по-ниските (респективно по-малките и като възраст) също няма да скучаят в "Isfanbul". В сърцето на парка е разположен 4D киносалон, където се прожектират новите приключения на любимците от всички краища на света - Мани, Сид, Диего и Скрат. Имайте предвид обаче, че историята за лудата катерица, която преследва лешник с цената на живота си, е дублирана на турски със субтитри на английски.
За децата, които тепърва започват да опознават и да осъзнават света, има специално обособена зона сред атракционите. Тук пък не се допускат малчугани, по-високи от 90 см. Задължително е за някои забавления те да са с придружител. Като например за влакчето на пожарникари-герои, които се опитват да загасят "пламналия огън" (заменен от доста реалистични червени светлини в прозорците на въртележката). Обикновено родителите сами подканват отрочетата си да се качат на доста бързо влакче, което обаче изобщо не плаши дори и най-малките. Градските чеда остават с отворена уста по време на пътешествието из фермата на парка, където, освен че виждат страхотно изработени фигури на щастливи кокошки и крави, научават и доста подробности за живота им. Говорещото дърво също не бива да се подминава от ценители. Дори и да не разбирате езика, на който разказва приказки, ще се впечатлите от визуалната изработка на това приказно "същество".
Ако сте готови и за други фантастични приключения, сред които са 3D гмуркането в морски дълбини и виртуалният полет с хеликоптер, развлеченията ще достигнат кулминацията си в павилиона на гигантския сферичен киноекран, разположен под огромен купол с площ от 1000 кв. м.
За онези, които огладнеят, из цялата територия на парка има заведения на световноизвестни вериги за бързо хранене, ресторантчета с местни специалитети и, разбира се, прочутия турски сладолед.
Дълго след като си тръгнете от "Isfanbul", ще пазите в сърцето си спомена за страхотните забавления. А за децата незабравимите приключения и желанието отново да се върнат в турския дисниленд са гарантирани.
















Снимки АВТОРКАТА

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 290

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 317

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 256

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ