20 Април 2024събота10:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Благословени води и благоухание от рая

Стрелча има три минерални извора и е най-големият розопроизводителен район на България

/ брой: 159

visibility 1466

Д-р Гео Нешев

Стрелча - трудно е да се каже кога тази долина, оградена от ласкавите длани на Средна гора, е най-чаровна. Напролет тя е залята от резедата на кълнили посеви, по гърбиците на планината се разстилат зелените черги на горите, в ниското бушува пяната на разцъфналите розови, овощни и лавандулови градини, бели пътища превалят заоблените хребети и над всичко сияе сякаш измито, коприненосиньо небе.
През лятото в плътната зеленина се втъкват златните правоъгълници на зрели жита и открай докрай над долината трепти мараня, пропита от дъха на пресен хляб, спечена земя и зрели плодове.
Есента кротко ръсва първата ръжда наоколо, варакосва гора и ниви, после отвява листата от клоните на дърветата и намира в палитрата си кафявите цветове на умората, дошла след месеци на изобилие и щедрост.
А зимата в някоя чудесна нощ размятва своя бял губер. Планината се смълчава, нивите се изравняват, реката лъкатуши между заснежените брегове...
Всеки стрелчанин носи съкровено през целия си живот тези откровения. На човек се струва, че е невъзможно да бъде толкова различна хубостта на едно и също място...
Люлката на свободолюбието Стрелча лежи в Същинска Средна гора, на 475 метра надморска височина. На север от нея се намира връх Буная (1572 м), а през града тече река Стрелчанска Луда Яна, която впоследствие се влива в Панагюрска Луда Яна.
Да се гадае кога тази долина е привлякла първите преселници, е трудно. В музейната сбирка се пазят обработени късове кварц, както и съдове от третото хилядолетие преди Христа. Стотина различни по големина надгробни могили, между които е известната Жаба могила, една от най-високите тракийски гробници по нашите земи, както и многобройните гробове, оградени с ломен камък, навеждат на мисълта, че траките са имали значителни поселища в долината.
Категорично тази мисъл се потвърждава от златния венец, открит в местността Орелът през 1948 г. Той се пази в Археологическия музей в Пловдив. По-обилна светлина върху този далечен период хвърля оброчната плоча, на която е оцеляло окончанието на селищното име: АППА.
Немалко следи и от римското владичество допълват археологическото богатство на Стрелча днес. Очевидно новите заселници са предпочели да оформят селището си непосредствено около крепостта в пролома на река Луда Яна. Край стената й се появили впоследствие и домове на дошлите по-късно нови заселници - българите. Появил се тук български град на стрелците, наричан през средните векове Стрелъч-град или Стрелец, Стрелица.
Турските завоеватели били поразени от достолепието на града в долината на Луда Яна. Над сградите се извисявали камбанариите на седем черкви. Затова те нарекли селището Еди-клисекьой, т.е. село със седем черкви. Впоследствие будните жители на селото превърнали черквите и няколкото манастира в планината в огнища на българщината.
Всичко това е дало днес широк път на туризма тук. Със своите уникални историко-географски забележителности, природа и богато минало, минерални извори и розови насаждения благоустроената днес Стрелча вече е национален туристически център и райско кътче за българи и чужденци.
Стрелча има три минерални извора с температура от 23 до 45 градуса с доказани балнеоложки качества. Водата е слабо минерализирана, хипертермална, сулфатно-хидрокарбонатно-натриева, флуорна и радиоактивна. Без цвят и мирис, с приятен вкус, тя е средство за лечение на редица болести. Чрез къпане се лекуват заболявания на опорно-двигателния апарат (хроничен ревматизъм, артрози, артрити, заболявания на мускулите и сухожилията); заболявания на нервната система (неврози, ишиас, лумбаго); гинекологични заболявания (възпалителни процеси на матката, яйчниците, тръбите, безплодие и сраствания); обменни заболявания (диабет, затлъстяване, критична възраст, подагра).
Чрез пиене на вода се усеща значително подобрение при бъбречни заболявания (бъбречно-каменна болест, пиелити, цистити, уретрити); стомашно-чревни заболявания (хронични гастрити и колити, ентероколити с намалена киселинност на стомашния сок); чернодробно-жлъчни страдания - преболедували от хепатити, хронични хепатити, жлъчно-каменна болест и хронични възпаления на жлъчката и жлъчните пътища, дискинезии).
Поради мекия климат курортът се препоръчва и за лечение на белодробни заболявания - хронични бронхити, белодробна астма и др.
Стрелча е и най-големият розопроизводителен район на България. Розовите градини обхващат над 3000 дка, като на територията на общината се произвежда най-качественото розово масло в страната. Както вече стана известно, освен най-добрите в света парфюмерийни качества, българските учени доказаха, че то притежава и голяма лечебна сила. С успех се прилага за лечение на жлъчно-чернодробни заболявания, някои форми на бронхиална астма и на стомашни и дуоденални язви. Поради всичко това Стрелча би трябвало да последва примера на Казанлък и също да организира свой Музей на розата, за който има много интересни експонати.
Освен розите, в последните години в района на Стрелча успешно се отглежда и лавандула, от която се извлича също първокласно етерично масло.
Климатът в района е съчетание на планински и умерено-континентален, а меките зими и прохладното лято, заедно с уникалните почвени характеристики, създават изключително благоприятни условия за развитието на земеделието в района и отглеждането на екологично чисти продукти.
В града бяха открити няколко модерни балнео-туристически центрове за гости и почиващи, между които впечатлява изграденият в "стар стил" хотел-ресторант "ХIХ век". През лятото работи и минерален плаж с басейн с олимпийски размери, който предоставя възможности за тренировки и подготовка на спортни отбори.
Стрелча е изходен пункт за маршрути в Същинска Средна гора, които водят до известни исторически и природни обекти - върховете Буная и Богдан, историческите градове Копривщица и Панагюрище, тракийската гробница при село Старосел и Жаба могила.


Фасада на тракийска гробница


Храм-паметникът "Св. Архангел Михаил"


 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ