26 Април 2024петък04:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сапуненият мехур на МОН

/ брой: 159

автор:Деси Велева

visibility 1349

Шумно прокламирана и залегнала в нормативен документ идея на управляващите за по-добро осъществяване на учебния процес в училищата претърпя крах. Намерението всички училища у нас да преминат на едносменен режим, т. е. към целодневно обучение за малките ученици и по-голямо удобство за учене преди обяд, бе изоставено официално вчера от МОН. Целта ще остане заложена, но ще се изпълни в неясно, далечно бъдеще, без посочен срок. Поредна концепция, гръмнала като развален компот, недоварен достатъчно. Защото някой пак е бързал да покаже колко ценни хрумвания има, но без план за реализацията им.
Авторите на начинанието явно не са си задали първо въпроса защо училищата имат две смени за учениците си. Вариантите не са много. Първи - школото се намира в малко населено място, където останалите близки учебни заведения са закрити. Втори - училището е толкова желано, че директорът непрекъснато увеличава паралелките, докато сградата започне да се пука по шевовете. Първият вариант е по-лесен за разрешаване - намира се нова или се ремонтира стара постройка. Вторият вариант е труден за преодоляване. Защото не се оправя по механичен път. Не можеш да накараш родителите да запишат децата си в празни съседни училища, за да охлабиш положението в пълното школо. Видя се, че подобен насилнически похват не действа добре при хора, които на всяка цена искат да осигурят прилично образование за децата си и са готови да преминават граници, да прескачат правила и норми. Балансът не се постига с натиск. Затова МОН първо трябваше да започне с подобряването на учебната среда и процес. Тогава нямаше да има нужда от поставяне на срокове за преминаване към един или друг режим. Нещата щяха да се регулират по естествен път. Това обаче само си го говорим - ако не всеки ден, то всяка седмица или месец. А междувременно сапунените мехури с управленски намерения пукат един след друг.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ