Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Септември 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Няколко думи

Газ до ламарината

Ина Михайлова

17. Август 2018 , брой: 159   1680   0Джигити и гастарбайтери тръпнат, защото полицията ги дебне с хеликоптер. Видими и невидими патрули ловят нарушители на пътя - дрогирани, пияни, без книжки, с крадени коли, обявени за издирване. Иха! Голям джакпот удря МВР! Началникът е мнооого доволен. Министърът - дваж по-надут.
За зла беда - инцидент в Петрич. Мокър асфалт, млад шофьор, произшествие, казва напористо подвизаващ се по телевизиите главен инспектор. Просто произшествие? Бесен дрифт по улиците на малкото градче, гласяха първите съобщения. Напористият главен инспектор, спрегнат за бъдещ шеф на КАТ, отрича. А медиите продължават - виновникът за тежкия инцидент в Петрич бил син на бивш полицейски началник. Картинката става още по-сложна. И за поредната пиар акция на МВР, и за министъра, и за напористия главен инспектор.
Не увряха ли, че с пиар акции работа не се върши. Така и не чуха оплакванията по адрес на недосегаемите участници в гонки и шофиране, при което умишлено автомобилът се извежда извън контрол. Веднъж не направиха такава акция, че да ги хванат "на местопрестъплението". Да, момченцата са от сой - с хубави коли, с правилни мама и тате, по рождение, манталитет и възпитание са над закона.
Иначе КАТ дрифтва от години. Контролирано се приплъзва, уви, в неправилна посока. Каквото и да измислят, все е след дъжд качулка. Инцидентите по пътищата не намаляват независимо от подбраната статистика, която министър Валентин Радев докладва на премиера. Видеонаблюдението в полицейските коли - гръмко оповестена антикорупционна мярка - се нуждае от ремонт. А камерите по пътя все не успяват да "хванат" нарушител - или не работят, или не са на правилното място. Като връх на всичко в резултат на "антикорупционните мерки" в системата мераклии за катаджии няма, плаче от доста време същият напорист главен инспектор.
В "Пътна полиция" треска ги тресе за плановете да се премести регистрацията на автомобили от КАТ в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Ще им дръпнат килимчето? А на "новото място" е "тъмна Индия" - нов шеф от два дни, гладна стачка на Николай Колев-Босия, корупционни практики, скандал след скандал... Абе, задават се промени - не за доброто на народа, а за да продължи тупането на топката и далаверата да не остане сирак.
Къде сме тръгнали да надаваме глас за жертвите на пътя, за арогантните шофьори, за липсата на постоянен контрол, за някаква си там превенция? Дрън-дрън! Хората имат други грижи - не да спират войната по пътищата всеки ден и час, а да си гарантират стабилно участие в далаверата.
За народа ли? И за него има. По-висока "Гражданска отговорност" като начало. Така че нека "Пътна полиция" да я хвалят, Началникът да е доволен, да нарежда рокади, а далаверата ще върви. Газ до ламарината, нали, Началник? А ние безпомощно гледаме безконтролната лудост по пътищата и жертвите на безнаказаните джигити.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"