24 Април 2024сряда09:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Ага" спечели "Сърцето на Сараево"

Българската копродукция получи голямата награда за най-добър филм на 24-ия фестивал в столицата на Босна и Херцеговина

/ брой: 160

автор:Дума

visibility 730

Представен като проект с работно заглавие "Нанук" на "София мийтингс" през 2014 г., където получи наградите на "Mediterranean Film Institute" и "Synchro Film", "Video & Audio", Виена, филмът "Ага" продължава фестивалния си път с триумф в Сараево, където спечели голямата награда за най-добър филм "Сърцето на Сараево".
Премиерата на "Ага" беше през февруари в основния конкурс (извън състезанието) като закриващ филм на "Берлинале", а през март откри официално 22-рото издание на Международния "София филм фест". Дебютният филм на Милко Лазаров "Отчуждение" също бе част от програмата на "София мийтингс" и бе селектиран за премиерно представяне на най-стария фестивал в света - във Венеция. В Сараево "Ага" се състезаваше с още девет филма в основния конкурс, а председател на журито беше иранският сценарист и режисьор Асгар Фархади.
Милко Лазаров и Симеон Венциславов са автори на сценария на "Ага", който през 2015 г. в конкуренция с още десет проекта от общо седем източноевропейски държави беше отличен с престижната награда "Кшищоф Кешловски" на "ScriptEast" в Кан за сценарий от Източна и Централна Европа. Преди това "Ага" спечели две награди за проект на "София мийтингс", там продуцентите успяха да привлекат като партньор Гийом дьо Сей, "Arizona Productions". Продуцент на "Ага" е Веселка Кирякова, която работи с Милко Лазаров още от първия му филм "Отчуждение". Оператор на филма е Калоян Божилов.
Сюжетът на българо-германско-френската копродукция пренася зрителите в юрта сред снежните полета на севера, за да разкаже история за сблъсъка на цивилизациите през призмата на любовта и човешките взаимоотношения.
"Ага" е мажоритарна българска копродукция с участието на Германия и Франция. Продуцент е "Ред карпет" - Веселка Кирякова, копродуценти са "42film", "Arizona Productions", БНТ, ZDF/Arte. Филмът е заснет с финансовата подкрепа на Националния филмов център, Mitteldeutsche Medienfеrderung, Aide aux Cinеmas du Monde, Centre national du cinеma et de l'image animee, Institut Fransais, научи ДУМА от Светлана Дамянова от "Арт фест".

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 598

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 562

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 597

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 575

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 551

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 598

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ