08 Май 2024сряда07:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Стотици учители се търсят в цялата страна

София поставя рекорд по липса на преподаватели

/ брой: 160

автор:Деси Велева

visibility 1568

Месец преди новата учебна година ръководствата на училищата са изправени пред криза в търсенето на кадри. Проверка на ДУМА показа, че вакантните места за преподаватели в страната са стотици. Така за поредна година школата полагат отчаяни опити да привлекат не само ученици, но и учители, и възпитатели. Освен това спешно се търсят и психолози, ресурсни учители, педагогически съветници и логопеди.
Истински рекорд в издирването на преподаватели поставя столицата. В момента свободните места са около 600, докато миналата година по това време бройката беше към 400. Липса има не само в училищата, но и в детските градини. Най-много се търсят учители по математика и чужди езици, както и по информационни технологии.
В останалите големи градове като Варна, Бургас, Пловдив и Стара Загора регионалните управления по образованието са обявили средно по 200 свободни работни места. В Пловдивско основната бройка от 134 позиции са за учители в начален, прогимназиален и гимназиален етап на образование.
За тези области, както и за София се очаква да се появят достатъчно кандидати и до 15 септември местата да се запълнят. Експертите обаче очакват по-големи трудности в осигуряването на кадри в по-малките области и населени места. Там вакантните места са малко, но трудно се намират преподаватели и други специалисти.
Между 40 и 60 са търсените учители в Ямболско, Добричко, Кюстендилско, Врачанско, Пернишко, както и в София-област. Малко над 60 са обявените свободни места за учители в Пазарджик. Най-много са незаетите бройки в община Септември. В областта няма обявени свободни места за педагози в общините Сърница, Велинград, Стрелча, Брацигово и Ракитово. В област Русе най-голям е дефицитът на специалисти по информационни технологии.
Около 80 свободни работни места за учители и възпитатели са обявили 31 училища от област Велико Търново. Там най-големи шансове да започнат работа имат тези, които са завършили начална училищна педагогика, но не по-малко търсени са и филолозите, и учителите по езици.
На опашката по търсене на преподаватели са областите Търговище, Ловеч, Шумен и Хасково, където дефицитът в момента е от около 10 души, а в Кърджалийско засега търсят само двама учители.

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 2278

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 2238

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 2047

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 2356

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 2634

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 2152

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 2170

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 2446

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 2261

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 2396

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ