Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Октомври 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Няколко думи

Олимпийска наглост

Мая Йовановска

20. Август 2018 , брой: 160   484   0Трябваше да минат близо 5 месеца, откакто Комисията по финансов надзор официално е уведомена от кипърския надзорен орган за проблемите на застрахователя "Олимпик", но чак след като ножът опря до кокала на родните клиенти на злополучната компания, нашите управници започнаха на час по лъжичка да дават някаква информация на потърпевшите. А тя в повечето случаи е в оправдателен режим. Че видите ли КФН нямала правомощия, че не можело на ужилените, които трябва втори път да извадят пари за задължителната полица, да им бъде гарантирано, че ще си получат вложените средства, че трябвало първо решение на съда в Кипър, после да се наредят на дългата опашка на кредиторите на компанията, пък може и да получат нещо, ама не било сигурно. МВР пък "великодушно" съобщава, че на първо време няма да гони тези, дето нямат нови застраховки. Що ни баламосвате?
Къде и защо през цялото това време от май до 18 август - датата, от която падат полиците на "Олимпик", и контролният орган, че и държавата спаха и мълчаха? А най-паче защо на българския пазар е допусната компания, за която няма гаранция, че при фалит хората ще си получат парите, ако е така?
И всичките обяснения на Вечната Амбър, зам.-шефката в КФН по застраховането Ралица Агайн, са само опити да се измъкне от въпросите. А преди по-малко от две години беше правен преглед на застрахователните дружества и не чухме нещо да не е наред. Бойко Борисов пък с присъщата си шизоидна способност да се поставя извън нещата, за които иначе той като премиер носи отговорност, най-нагло препоръча на хората да внимават в какви компании правят застраховките си. Скандално! Но така е явно в държавата на Борисов. Никой за нищо никога не носи никаква отговорност.
Да им се чудиш и на онези 200 хиляди, които вече са платили веднъж. Вместо масово да излязат на улицата и да питат защо им искат втори път да се цакат, а никой не поема ангажимент дали ще получат обезщетение, те мълчат и голяма част от тях вече си направиха нова застраховка. На протест излязоха само шепа хора. То и това поведение е разбираемо, защото всеки гони и срокове, и задачи и не ще да си има още проблеми, освен повторното плащане, ама и агнешкото им мълчание само затвърждава убеждението у управляващите, че са на прав път, като ни тъпчат с олимпийска наглост. А казусът се оказа доста по-голям, защото на куката са се хванали и една от най-големите болници в страната - "Пирогов", както и три общински болници в Пловдив.
Левицата обаче не мълчи. БСП поиска извънредно заседание на парламента заради случая "Олимпик". Държавата може и е длъжна да помогне, заяви Корнелия Нинова, защото има механизъм. Сега остава да разберем дали насред август у властта, а и у депутатите от управляващата партия има воля казусът да бъде разрешен. Или 200 хил. ще си платят за нова застраховка, която вече е и по-скъпа, и ще пият по една студена вода.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"