23 Април 2024вторник11:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП заподозря финансова пирамида при случая с "Олимпик"

Оставката на Ралица Агайн е прах в очите, отговорността е политическа, подчерта Корнелия Нинова

автор:Дума

visibility 24

Да не се окаже, че в случая с кипърската застрахователна компания, става въпрос за пирамида. Този въпрос зададе лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в НС след като левицата внесе искане за извънредно заседание на парламента. Тя попита още има ли пари във въпросния Гаранционен фонд или ще се окаже, че и там "ги няма необходимите пари". /Снимка БГНЕС/
Тези въпроси искаме да обсъдим на заседанието на НС, защото с проекта за решение, който предлагаме, възлагаме на КФН да ни направи доклад с пълната информация за активите на дружеството и за събраните пари в гаранционния фонд и фонда за обезщетения, поясни Нинова. От БСП искат да знаят също в кои банки и по какъв начин се съхраняват въпросните средства. Тя още веднъж повтори, че премиерът Борисов спекулира с думите си, че евентуалните обезщетения ще дойдат от джоба на данъкоплатците. Комисията по финансов надзор е  избрана от парламента и е длъжна да направи такъв доклад, добави лидерът на БСП. Ние питаме защо е необходимо да чакаме европейска директива. Ако е необходима промяна в законодателството, свикваме заседание на парламента, категорична бе Нинова.
Тя описа днешната среща в Министерски съвет между премиера Борисов, министър Горанов и представители на КФН като "прах в очите". Истинското място за решаване на проблема е в парламента, смятат от левицата.
Нинова изброи няколко възможни варианти за решаване на казуса с кипърската застрахователна компания. С внесения проект за решение сме готови да внесем и законодателни промени, допълни тя.  По отношение на действие на закона със задна дата, Нинова уточни, че действията на закона влизат в сила от датата на обявяването на несъстоятелността. Може би ви е направило впечатление днес част от изказването на управляващите, че тепърва ще питат кипърския посланик и кипърската страна какво е състоянието на дружеството, коментира още лидерът на БСП. По думите й може би дружеството още не е изпаднало в несъстоятелност. Според нея трябва да се обърне внимание на български законов текст, че при несъстоятелност на подобни дружества, се обезсилват договори, които са със срок по-дълъг от една година. "Гражданската отговорност" е договор за една година. Когато кипърският съд някой ден се произнесе за несъстоятелност, той ще обезсили договори за над една година. В нашия закон така е записано. Има и много детайли и юридически, и в българското законодателтво, които трябва да изчистим и единственото място е тук в залата, поясни още Нинова. Тя обърна внимание, че за отнетия лиценз на кипърската компания, Комисията за финансов надзор (КФН) е информирана официално от кипърската страна на 10 май. Веднага след като са получили информацията, са я качили на официалната страница на комисията и са решили, че с това проблемът е решен и изчерпан. Формално са си изпълнили задълженията да го качат на страницата, нито дума за информационна кампания, нито дума за контрол, изрази недоволството си Нинова. Формализъм, некомпетентност и в конкретния случая конкретната професионалната вина е на КФН, посочи още лидерът на опозицията.
Тя призова още да се поеме политическа отговорност по казуса и това да не е единствено чрез оставката на Ралица Агайн.
По думите й за срива на Търговския регистър, Цецка Цачева още си дължи оставката. За случая с кипърската компания ще се освободи Ралица Агайн, но не бива да се спира до това. При правителствата на Бойко Борисов се рушат държавността и институциите, продължи Нинова. Днешното решение при премиера е неудовлетворително за БСП и за засегнатите хора, категорични са от левицата. Това представлява регулиран пазар, на който държавата има своята ключова роля. Това е задължителна застраховка, така че българските граждани са добросъвестни платци. След като държавата не е упражнила необходимия контрол в лицето на КФН, не може да излезеш и да кажеш на тези хора: водете си делата в Кипър. Това е абсолютно неприемливо, още повече, че са възможни други решения, подчерта Корнелия Нинова. Тя повтори предложението на БСП  гаранционният и обезпечителният фонд в България да платят на хората и да влязат в техните права и от свое име да водят тези дела в Кипър.
Нинова е изненадана и от упоритостта на правителството да не предприеме подобни стъпки, а да иска да се чака европейска директива, която да промени европейското законодателство. От БСП питат защо е необходимо да се чака европейската директива да промени нещата, а вместо това ние не си ги оправим с поправка в българските закони.
Можем за 24 часа да помагаме на Кирил Домусчиев, а на българските граждани не можем да помогнем, възмути се Нинова.

Токът за бита остава регулиран поне още година

автор:Дума

visibility 495

/ брой: 76

Поръчката за бързите влакове до морето "дерайлира"

автор:Дума

visibility 558

/ брой: 76

ДАИ е с нов автопарк за над 6,3 млн. лв.

автор:Дума

visibility 456

/ брой: 76

Фискалният резерв се оказа 10,9 милиарда лева

автор:Дума

visibility 501

/ брой: 76

Канарските острови на бунт срещу туристите

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 76

2400 евро за раждане на дете в Гърция

автор:Дума

visibility 609

/ брой: 76

Задържан за бомбена заплаха в Дания

автор:Дума

visibility 517

/ брой: 76

Накратко

автор:Дума

visibility 512

/ брой: 76

Пълзяща цензура

автор:Нора Стоичкова

visibility 590

/ брой: 76

Ех, бедни Главчев...

visibility 674

/ брой: 76

Тръмп не е изход

visibility 534

/ брой: 76

Договорът с "Боташ" е един от най-корупционните

автор:Дума

visibility 537

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ