Китайски квинтет залага на мистериозна напитка
/ брой: 161
Ли Шаочуан квинтет, който бе представен за първи път на българска сцена по време на Банско джаз фест, зарадва ценители с фантастични музикални импресии. Атрактивната китайска група не пропусна да опита и огнено питие, идващо от родната им страна. Специално приготвените от миксолозите Александър Симеонов и Нели Димитрова коктейли Green Fire, Dragons Tears, Asian Mystery се превърнаха в любими на публиката.
Виртуозните музиканти покориха всички с импровизации и с факта, че залагат на мистериозно питие. Партньор на престижния форум бе най-награждаваната азиатска напитка Маутай, България. Тя е резултат от традиционно производство с вековни традиции, което минава през 8 ферментации и 7 дестилации. Напитката е най-известната марка байджу, продукт, превърнал се в национален символ на Китай. Произвежда се от сорго - вид житна култура, без глутен, която издържа на високи температури и засушаване. Неслучайно я определят като питието на дипломацията. На азиатския еликсир, в който специалистите откриват над 1200 аромата и нюанса, се насладиха и звездите на родната джаз сцена Васил Петров, Петя Буюклиева и радиокорифеят Тома Спространов. Маутай е определян от експертите като "алкохол с най-дълъг послевкус", а кулинарните гурута го сочат като най-подходящ партньор на азиатската кухня.
Снимка Виктор Викторов
Музикантите от атрактивния Ли Шаочуан квинтет не пропуснаха да опитат огнено питие, идващо от родната им страна