17 Април 2024сряда00:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Дни на руското кино с вход свободен у нас

Космическият екшън "Салют 7" на Клим Шипенко открива фестивала на 22 август в РКИЦ

/ брой: 161

автор:Альона Нейкова

visibility 155

Дни на руското кино с вход свободен ще има в два български града. Освен прожекции в София и Варна са планирани срещи на известни режисьори и актьори с колеги и зрители. Церемонията по откриването на фестивала ще се състои на 22 август, сряда. Голямата зала на Руския културно-информационен център (ул. "Шипка" 34) ще е домакин на събитието, а космическият екшън "Салют 7" на Клим Шипенко е първият филм, който ще се прожектира в рамките на програмата. Един от създателите на музиката в заснетата по действителен случай кинотворба - композиторът Дмитрий Носков, ще е сред специалните гости на форума в българската столица.
Ценители ще имат привилегията не само да гледат най-нови продукции, заснети през 2017-а и 2018-а, но и ще видят съвременни творби, вече получили награди на престижни руски фестивали, разкри за ДУМА Владимир Ястреба, ръководител отдел "Култура" в РКИЦ.
Младият режисьор Кирил Плетньов ще гостува за първи път в България с "Давай!", който ще бъде показан на 23 август. Създателят на удостоената с две награди на "Кинотавр" драма "Подхвърлен" - Иван И. Твердовский, също се очаква да пристигне по повод представянето на филма пред публиката у нас на 24 август. "Монах и демон" на Николай Достал ще се прожектира на 25 август. Режисираната от Наташа Тюлпанова криминална комедия "Блокбастер" ще може да се гледа на 26 август. Следващата седмица ще започне със "Селфи" на Николай Хомерики с участието на Константин Хабенски. Очаква се режисьорът да дойде в София заедно със съпругата си Анастасия Хомерики-Гранковска. С "Нашествието" на Фьодор Бондарчук ще бъдат закрити Дните на руското кино в столицата. Всички прожекции са от 19 ч., с български субтитри.
Във варненския Фестивален и конгресен център (бул. "Сливница" 2) същите филми от програмата ще са достъпни за почитателите на седмото изкуство от 25 до 30 август. В съботния ден от 17,50 ч. ще бъде показан "Давай!", в неделя от 16 ч. - "Селфи", в понеделник от 13,45 ч. - "Подхвърлен", на 28 август от 16 ч. - "Нашествието", на 29-и от 13,45 ч. - "Монах и демон", а в четвъртък с "Блокбастер" от 14 ч. събитието ще приключи и в морския град.
Проектът, насочен към укрепване на двустранните отношения в областта на киното, се реализира в рамките на международното културно сътрудничество между Руската федерация и Република България. Организатори на фестивала са Министерството на културата на Русия, "Россотрудничество", Националният филмов център, Фонд "Кино", "Вяст плюс" и продуцентската компания "Фест-филм".

 

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ