28 Март 2024четвъртък10:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кредиторите напускат Атина

Гърция излезе от последната спасителна програма, но надзорът остава

/ брой: 161

автор:Дума

visibility 440

Гърция излезе успешно от последната си спасителна програма, договорена преди три години, за да помогне на страната да се справи с последиците от дълговата криза. Това обяви спасителният фонд на еврозоната Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ).
"Днес ние можем да приключим благополучно програмата на ЕСМ без повече допълнителни спасителни програми, тъй като, за първи път от началото на 2010 г., Гърция може да си стои на краката", каза в изявление председателят на управителния съвет на спасителния фонд Мариу Сентену.
Португалският министър на финансите, който е и председател на Еврогрупата, отбеляза, че "това е станало възможно благодарение на изключителните усилия на гръцкия народ, доброто сътрудничество със сегашното гръцко правителство и подкрепата на европейските партньори чрез кредити и облекчаване на дълговете".
Гърция договори през август 2015 г. спасителната програма с международните си кредитори - Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.
ЕСМ отбеляза, че през последните 3 г. е предоставил на страната 61,9 млрд. евро в подкрепа на макроикономическата корекция и банковата рекапитализация. Останалите 24,1 млрд. евро, които са били на разположение на Гърция по програмата, не са били необходими.
Заедно с подкрепата на Международния валутен фонд заемите, отпускани на Гърция от 2010 г. насам, възлизат на над 260 млрд. евро - най-големият спасителен пакет в световната финансова история.
Като условие за отпуснатите пари гръцкото правителство бе принудено да въведе серия от не особено харесвани мерки за строги ограничения.
Гръцката икономика бавно се разрасна през последните години и все пак е с 25% по-малка, откогато кризата започна.
Все пак свободата на Гърция да управлява сама икономическите си отношения ще бъде наблюдавана от засилен надзор от страна на Европейската комисия. Това се прави с цел да се гарантира, че Атина не се е отказала от реформите, договорени с нейните кредитори. Рано или късно спасителните заеми все пак ще трябва да бъдат възстановени.
С обръщение към обществеността гръцкият министър-председател ще отбележи края на меморандумската политика. Според гръцките медии не е изключена възможността поради излизането от програмата Алексис Ципрас в следващите дни да направи промени в правителството.
От Еврогрупата отбелязват, че гръцката икономика "отново расте" и "непрекъснато намалява нивото на безработица". Финансисти обаче предупреждават, че до пълното възстановяване на гръцката икономика ще минат още години.

Летният сезон тръгва с 10-15% по-високи цени

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 58

Цената на яйцата гони световен рекорд

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 58

Париж готов на война с Русия за Одеса

автор:Дума

visibility 557

/ брой: 58

ВМРО-ДПМНЕ отлага промените в конституцията

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 58

Евросъюзът отстъпва пред фермерите

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 58

Накратко

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 58

Десница по дьо Сад

автор:Александър Симов

visibility 459

/ брой: 58

Обирът на руските активи

автор:Юри Михалков

visibility 510

/ брой: 58

Особена порода

visibility 447

/ брой: 58

Престъпен интерес на ЕС

автор:Юри Михалков

visibility 614

/ брой: 58

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ