20 Април 2024събота15:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

МОН прави карта за потребностите от учители

В министерството не обсъждат вариант квалифицирането на педагозите да става само във висши училища

/ брой: 161

автор:Велиана Христова

visibility 1500

До края на тази година в МОН ще заработи информационна система, която ще картографира търсенето и предлагането на учители в различните райони на страната, съобщи вчера министър Красимир Вълчев. Има райони, в което учителите са достатъчно на брой и това позволява да се подмлади съставът им, като се пенсионират придобилите право на това, каза той. В други райони обаче недостигът на учители е по-голям и за тях може да се търси решение, като бъдат оставени на работа и учители, които са пенсионирани, или пък висшисти от различни специалности, придобили педагогическа правоспособност. Всяка година преди началото на учебната година има търсене и недостиг на учители, като в последните години средногодишно над 5000 учители се пенсионират, припомни Вълчев. И през тази година се очаква между 4500 и 5000 учители да излязат в пенсия, но още не се знае колко от тях ще останат на работа. В картографиращата система ще могат да се регистрират и дипломанти на висшите училища, които биха желали да придобият право за преподаване в училище. Те ще заявяват в кои общини и по кои учебни предмети могат и искат да преподават. В системата ще има информация и за всички педагогически специалисти, които навлизат в пенсионна възраст и така ще може да се прогнозира търсенето на учители, обясни Вълчев.
Министърът не е привърженик на идеята, предложена от някои ректори, приетите в педагогически специалности да подписват договор, че примерно 5 години ще работят в училищата. Това би отблъснало кандидатите, младите хора искат повече възможности за трудова реализация и по-бързо постъпване на работа. Затова изходът засега е по-високи заплати за учителите, те трябва да достигнат дори до 120 на сто над средната заплата за страната, смята Вълчев.
Най-много незаети учителски места към момента има за специалисти по математика, физика, химия, чужди езици, за ресурсни учители. От МОН признаха, че в София има недостиг на 650 учители, но министерството няма обобщена информация колко учителски места в страната не са заети.
МОН не обсъжда вариант квалифицирането на учителите да става само във висшите училища, както предлагат и ректори, и педагози, а не в частни структури. Към началото на учебната година обаче ще бъдат сформирани екипи за контрол на т.нар. доставчици на образователни услуги, които трябва да са регистрирани в системата, обещаха от МОН.
Тъй като 15 септември тази година е в събота, първият училищен звънец ще удари на 17-ти в понеделник, уточни Вълчев. В момента в около 900 училища текат ремонти, но повечето са малки. В 100 училища има цялостен ремонт, който се финансира по европрограмите за региони в растеж и за развитие на селските райони. От тази есен се открива едно изцяло ново училище - Професионално училище по информационни технологии в Бургас. В професионалните гимназии е даден срок до 10 септември да се запълнят паралелките в някои специалности, за които няма наплив от кандидати.    

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ